«Zaļās enerģijas» ražotāji sūdzas EK par valsts atbalstu lielajām dabasgāzes stacijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) vērsusies Eiropas Komisijā, sūdzoties par lielas jaudas dabasgāzes staciju nesamērīgo atbalstu, liecina asociācijas paziņojums medijiem. 

„Līdzšinējā valstij piederošo dabasgāzes staciju interešu lobēšanā ir ilgstoši ignorēti valsts atbalsta piešķiršanas noteikumi, kas rada negatīvu ietekmi uz enerģētikas nozari kopumā. Tā rezultātā elektroenerģijas lietotāju  piemaksas vairo Latvijas atkarību no Krievijas dabasgāzes, bet nesekmē vietējo energoresursu izmantošanu,” pausts paziņojumā.

Iesniegtās sūdzības mērķis ir pievērst Eiropas Savienības uzmanību Latvijas enerģētikas problēmām un panākt, ka Eiropas Komisija turpmāk ierobežo nesamērīgo valsts atbalstu lielajām dabasgāzes stacijām Latvijā, kas tiek sniegts kā elektroenerģijas obligātais iepirkums un garantētā maksa par stacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

LAEF prognozē, ka Eiropas Komisijas iesaistes rezultātā ieguvēji būs gan patērētāji, kuriem samazināsies maksājumi par elektroenerģiju, gan enerģētikas nozares dalībnieki kopumā.

"Saprotam, ka sūdzības iesniegšana Eiropas Komisijā ir galējs solis. Esam centušies šo jautājumu sakārtot nacionālā līmenī, bet saprotam, ka dabasgāzes lobijs ir tik liels, ka sarunas par valsts atbalsta būtisku pārskatīšanu lielajiem dabasgāzes patērētājiem ir bijis nesekmīgs," atzīst LAEF valdes priekšsēdētājs Andis Kārkliņš.  

LAEF nesagaida no Eiropas Komisijas tūlītēju reakciju uz iesniegto sūdzību, bet ir pārliecināta, ka ilgtermiņā Latvijai vajadzēs pārskatīt savu pozīciju, kuri enerģijas ražotāji tiek atbalstīti un ar kādiem instrumentiem. Valsts atbalsta jautājumi būs arī jārisina saistībā ar nesen ieviesto subsidētās elektroenerģijas nodokli un valsts budžeta mērķdotāciju obligātā iepirkuma komponentes samazināšanai.

Atbalsts gāzes stacijām gan no šī gada ir samazināts, lielajām koģenerācijas stacijām vairs nemaksā tā dēvētos enerģijas komponentes maksājumus, un lielās gāzes koģenerācijas stacijas, kuru uzstādītā elektriskā jauda pārsniedz četrus megavatus, saņem tikai fiksētos jaudas maksājumus.

Atbalsts samazināts "Latvenergo" termoelektrocentrālēm (TEC), "Rīgas siltuma" siltumcentrālei "Imanta" un SIA "Juglas jauda", kas 2012.gadā kopumā atbalstā saņēma 61,7 miljonus latu - gandrīz pusi no kopējā subsidētās elektroenerģijas ražotājiem izmaksātā atbalsta.

 Valdība, pieņemot šos ierobežojumus, lēsa, ka šogad ar tiem izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā, kas ierobežos obligātas iepirkuma komponentes pieaugumu nākotnē, lēš ministrs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti