Panorāma

RD noliedz atbildību Ainažos aizmirstā bērna lietā

Panorāma

Jaunā EP sasaukuma pirmā sēde

Zaļās enerģijas ražotāji mēģina laboties

Zaļās enerģijas ražotāji mēģina laboties; vismaz 13 stacijas atbalstu noteikti zaudēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lielākā daļa no 134 zaļās enerģijas ražotājiem, kuriem Ekonomikas ministrija piedraudējusi ar atbalsta apturēšanu, iesnieguši ministrijas prasītos dokumentu precizējumus. Ja ar to būs pietiekami, arī no šiem ražotājiem valsts turpinās iepirkt elektrību par augstāku cenu. Tomēr jau tagad zināms, ka vismaz 13 ražotāji jūlijā valsts atbalstu zaudēs.

Viens no ražotājiem, kuriem draudēts ar atbalsta pārtraukšanu, ir koģenerācijas uzņēmums “Green energy trio”, kas visā Jaunjelgavas novadā nodrošina apkuri un ūdens apsildi. Tagad uzņēmējs paudis bažas par tālākās darbības nodrošināšanu.

“Mēs gribam jautāt Ekonomikas ministrijai, kā viņi nodrošinās apkuri mūsu pilsētas iedzīvotājiem,” jautāja Jaunjelgavas novada mērs Guntis Libeks (Nacionālā apvienība).

“Mums pašvaldībā nav skaidrs, vai mēs spēsim ziemā nodrošināt apkuri un vai spēsim nodrošināt silto ūdeni šobrīd iedzīvotājiem. Un kas būs ar tarifiem, galvenais. Jo mums ir ilgtermiņa līgumsaistības ar šo uzņēmumu līdz 2030. gadam,” stāstīja Libeks.

Šāda situācija radusies pēc pavasarī pieņemtajiem grozījumiem, kas nosaka, ka valsts atbalsts nepienākas par to saražotās enerģijas daļu, kas nepieciešama pašas stacijas darbībai.

Lai šī noteikuma ievērošanu varētu kontrolēt, uzņēmumiem uzdots iesniegt shēmas, kurās attēlota enerģijas sadale - kas ir pašpatēriņš, kas ir ģenerētājvienības, kā tas ir saslēgts, kā ir saslēgts ar “Sadales tīklu”.

No teju 330 ražotājiem 13 prasītās shēmas neiesniedza vispār un vēl 134 neizturēja Ekonomikas ministrijas pārbaudi, tas nozīmē, ka šobrīd vismaz uz laiku ir apturēts atbalsts teju 45% tā dēvētās zaļās enerģijas ražotāju.

Kā skaidro ministrijā, 134 iesniegtās shēmas nav atbildušas prasībām.

“Daļa bija tiešām novecojušas vai tās nebija izpildshēmas, bet tikai plānotās staciju shēmas, daļa dokumentu neatainoja to informāciju, kas ir vajadzīga,” pastāstīja ministrijas Enerģētikas politikas administrēšanas departamenta direktors Kārlis Piģēns.

Par neatbilstošajām shēmām lūgts līdz jūnija beigām iesniegt precizējumus, un, kā norāda ministrijā, lielākā daļa no 134 uzņēmumiem to izdarījuši, un, ja pēc izvērtēšanas viss izrādīsies kārtībā, šie ražotāji valsts atbalstu saglabās pilnā apmērā bez pārrāvumiem.

Bet jau tagad skaidrs, ka tie 13 ražotāji, kuru shēmu neiesniedza vispār, vismaz jūlijā valsts atbalstu nesaņems.

Starp tiem ir deviņas mazās hidroelektrostacijas un vairāki citi uzņēmumi, no kuriem viens shēmu nav iesniedzis, jo iet uz likvidāciju, bet cits – “Liepājas rokāde” – par nokavēto termiņu neuztraucas, jo ražošanu sāks tikai rudenī.

Konkrēts to uzņēmēju skaits, kuri vismaz uz mēnesi zaudēs valsts atbalstu, būs zināms tuvākajās nedēļās, kad ministrija izvērtēs visus iesniegtos precizējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti