Rīta intervija

PWC Legal datu aizsardzības speciāliste Aija Panke par datu regulu

Rīta intervija

Austrumeiropas politikas eksperts Māris Cepurītis par Latvijas un Krievijas attiecībām

Atjaunojamās enerģētikas asociācijas vadītājs Jānis Irbe par OIK izmaiņām

«Zaļās enerģijas» asociācija: OIK nav vienīgais risinājums, bet par alternatīvām līdz šim nav domāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Obligātais “zaļās enerģijas” iepirkums, kas garantē atjaunojamās enerģijas ražotajiem iespēju pārdot valstij elektrību par noteiktu maksu un par ko maksā visi elektrības patērētāji, nav vienīgais risinājums, bet par alternatīvām līdz šim nav runāts, un tā vietā nepamatoti grauj “zaļas enerģijas” nozares tēlu, intervijā Latvijas Radio pauda Atjaunojamās enerģētikas asociācijas vadītājs Jānis Irbe.

“Šis laiks ir nozarei satraucošs, katra diena ir neziņas pilna. [..] Nozari pavada negatīvisms, ka tā ir kāda nepiederoša nozare, ka mēs graujam tautsaimniecību,” sacīja Irbe.

Viņš pauda, ka asociācija pārmetumus uzskata par nepamatotiem. “Kāpēc mēs pie kaut kā būtu vainīgi, ja valsts savulaik aicināja uzņēmējus investēt atjaunojamajā enerģijā, un tas ir pareizi - izmantot vietējos resursus, mazināt enerģētisko atkarību,” norādīja Irbe.

Viņš piebilda, ka “zaļas enerģijas” ražotāji ražo ne tikai elektroenerģiju, bet arī apgādā lielu daļu Latvijas ar siltumu.

Asociācija arī iebilst pret Ekonomikas ministrijas plāniem ieviest stingrāku kontroli pār koģenerācijas stacijām, kuras pārdod saražoto elektroenerģiju, pašreizējā redakcijā tie ir vērsti “uz klaju vēlmi atrast jebkura veida atkāpes no normatīviem aktiem un obligāto iepirkumu atņemt jebkurā gadījumā”.

Ja valdība šādus noteikumus atbalstīs, valsts rīkosies negodīgi, un tad ir jāpasaka atklāti, ka “mēs nevēlamies jūs”, un tad jārunā par veidiem, kā risināt šo jautājumu savādāk, pauda Irbe. 

Viņš norādīja, ka obligātā iepirkuma komponente nav vienīgais risinājums, kā atbalstīt “zaļo enerģiju”, bet līdz šim par citām iespējām neviens nav domājis. 

KONTEKSTS:

Īpašu uzmanību OIK sistēma izpelnījās pēc tam, kad žurnālisti atklāja, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas. Daži uzņēmumi gan sākuši vai sola uzsākt tiesāšanos par ministrijas lēmumu anulēt atļaujas, bet ministrija par to nav pārsteigta un gatava aizstāvēt savas pozīcijas.

Lielas diskusijas un asumus izraisīja arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisīja OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti