«Zaļās brīvības» vadītājs: Latvijā maz zina par godīgas tirdzniecības marķējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šobrīd Latvijā cilvēki maz zina par godīgas tirdzniecības jeb „fair trade” marķējumiem uz precēm, lai gan tie ir sastopami, intervijā Latvijas Radio atzīst Sabiedriskās vides aizsardzības organizācijas vadītājs Jānis Brizga. Arī līdzīga marķējuma ieviešana Latvijā atsaucību nav guvusi.

Godīgas tirdzniecības kustība (fair trade) pasaulē aizsākusies jau 1960. gadu beigās un 1970.gadu sākumā.  Savukārt Latvijā to cenšas popularizēt sabiedriskā organizācija „Zaļā brīvība”, taču viena no problēmām, kā atzīst Brizga, ir tas, ka šo "fair traid" marķējumu ir daudz un katram sava nianse.

Godīgās tirdzniecības kustības marķējuma standarti uzliek par pienākumu sertificētajām organizācijām nodrošināt, lai viņu darba vidē vai piegādes ķēdē tiktu ievēroti vairāki principi, starp kuriem ir godīga samaksa ražotājiem, demokrātijas un sociālas vienlīdzības ievērošana, bērnu darba aizliegums, ražotāju ekonomiskās izaugsmes stimulēšana un nekaitīgas vides prasībām ražošanā.

Pirms vairākiem gadiem, kad organizācija sākusi strādāt ar godīgas tirdzniecības ideju, „Zaļā brīvība” runājusi ar zemniekiem par līdzīgas sertifikācijas sistēmas ieviešanas nepieciešamību Latvijā, jo daudzus gadus pastāv strīdi starp ražotājiem, pārstrādātājiem un tirgotājiem par saņemamo ienākumu daļu. 

Pēc Brizgas domām, galvenā problēma, kāpēc līdz šim godīgas tirdzniecības ideja Latvijā nav attīstījusies, ir varas un ražotāju attiecībās.

„Zaļā brīvība” ir sabiedriska vides aizsardzības organizācija, kas dibināta 1993. gadā kā Vides aizsardzības kluba Zaļā bibliotēka un pārreģistrēta 2000. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti