Zakatistovs: Mikrouzņēmuma nodokļa sistēmu varētu pārveidot par pašnodarbinātā sistēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mikrouzņēmuma nodokļa sistēmu varētu pārveidot par pašnodarbinātā sistēmu, intervijā Latvijas Radio atklāja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Atis Zakatistovs ("KPV LV").

Intervija ar FM parlamentāro sekretāru Ati Zakatistovu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Lai gan nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes termiņu, visticamāk, pārcels uz nākamo gadu, tomēr tiks izvērtēti nodokļu atvieglojumi. Zakatistovs norādīja, ka šogad varētu runāt par īpašiem nodokļu maksāšanas režīmiem.

Varētu koriģēt pašnodarbinātā nodokļa režīmu. “Ja cilvēks izvēlas pats nemaksāt par sevi sociālos nodokļus, tad viņš pats par sevi uzņemas atbildību,” sacīja politiķis.

Zakatistovs norādīja arī uz mikrouzņēmuma nodokļa režīmā strādājošajiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Mikrouzņēmuma nodokļa sistēmu varot reorganizēt, to pārveidojot par skaidru pašnodarbinātā sistēmu.

“Pašlaik mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji var pieņemt cilvēkus darbā, un tad cilvēki kļūst par ķīlniekiem, jo par viņiem netiek maksātas sociālās iemaksas un viņiem pakalpojumu grozs no valsts varētu būt mazāks. Lai šādā ķīlnieka stāvoklī darba ņēmējs nenonāktu, mikrouzņēmuma nodokli var pārorganizēt tā, ka tas ir tikai cilvēkam, kurš izvēlas nemaksāt veselības nodokli,” pastāstīja Zakatistovs.

Portālam LSM.lv Zakatistovs papildināja, ka saskaņā ar FM informatīvo ziņojumu nākotnē mikrouzņēmuma nodoklis varētu būt pašnodarbināto modelī ar vienu darbinieku. Tāpat šim nodokļu režīmam varētu mazināt gada apgrozījuma limitu.

Atsevišķu nodokļu korekcijas paredzēts apspriest koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē. “Nav tā, ka tā ir sarunāta lieta. No Finanšu ministrijas nāks piedāvājums, un tad nu spriedīsim. Mēģināsim saprast, kā tas skar kuru iedzīvotāju slāni, vai tas ir taisnīgi, vienkārši, efektīvi,” sacīja politiķis.

Taujāts par iemesliem nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes atlikšanai, Zakatistovs norādīja uz Covid-19 krīzi: “Tas nav saistīts ar apņemšanās trūkumu vai kādiem citiem jautājumiem. Vienkārši atnāca “tante pandēmija” un visus izgrūstīja.” Viņš skaidroja, ka nevēlas saistīt nodokļu sistēmu ar budžeta caurumiem, bet pašlaik nevarot sistēmiski paskatīties uz nodokļiem kopumā.

KONTEKSTS:

Atbilstoši valdības deklarācijai Finanšu ministrijai līdz šā gada 31. maijam bija jāizstrādā vidēja termiņa valsts nodokļu politikas pamatnostādnes. Tomēr jūnija sākumā kļuva zināms, ka pamatnostādņu izstrādes termiņu, visticamāk, pārcels uz nākamo gadu. Tā vietā iecerēts izvērtēt nodokļu atvieglojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti