«Yandex» taksometri vairs nedrīkstēs strādāt Latvijā; uzņēmums grasās to apstrīdēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Autotransporta direkcija ir pieņēmusi lēmumu anulēt tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzēja "Yandex Taxi B.V." reģistrāciju un bloķēt mobilās lietotnes "Yandex Go" darbību, jo tika konstatēts, ka tā nodrošina aktīvu datu apmaiņu ar serveriem, kas ir izvietoti Krievijā, informēja Autotransporta direkcijā. Savukārt "Yandex Go" pavēstīja, ka grasās šo lēmumu apstrīdēt, jo tam nepiekrīt.

No trešdienas, 23. marta, pārvadātāji vairs nedrīkstēs izmantot mobilo lietotni "Yandex Go", un šis pakalpojumu sniedzējs vairs nevarēs nodrošināt savus pakalpojumus Latvijas teritorijā. Saskaņā ar Autopārvadājumu likumu autovadītājiem un pārvadātājiem, kuri turpinās izmantot "Yandex Go", var tikt piemērots sods par nereģistrētas tīmekļvietnes izmantošanu. 

Autotransporta direkcija, veicot faktiskās situācijas novērtējumu attiecībā uz "Yandex Go" datu plūsmu, fiksēja IP adreses, uz kurām aplikācija "Yandex Go" nosūta un saņem datus. Tika konstatēts, ka "Yandex Go" veic datu apmaiņu ar Krievijā esošiem serveriem, tādējādi secināms, ka dati par Latvijas teritorijā piedāvātajiem, pārvadātāja veiktajiem, kā arī atteiktajiem komercpārvadājumiem, autovadītājiem, transportlīdzekļiem, kā arī maksājumu karšu un veikto maksājumu dati tiek novirzīti iespējamai apstrādei un glabāšanai serveros, kas atrodas Krievijā

"Datu nodošana valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas jeb NATO dalībvalsts ir būtisks pārkāpums, kas apdraud valsts drošību un rada iespēju piekļūt datiem par Latvijas un ārvalstu iedzīvotājiem, kuri izmanto tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumus.

Tādējādi tiks anulēta tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzēja "Yandex Taxi B.V." reģistrācija. Šobrīd direkcija gatavo pieprasījumu par bloķēšanu, kas tiks nosūtīts visiem elektronisko sakaru komersantiem," komentēja Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš. 

Savukārt "Yandex Go" preses pārstāvji norādīja, ka nepiekrīt bloķēšanai un tās pamatojumam, tāpēc plāno lēmumu apstrīdēt.

Uzņēmumā pauda: ""Yandex Go" komanda nekad nav noliegusi, ka pakalpojuma algoritmi var izmantot Krievijas serverus vienlaikus ar Somijas datu centru," un apgalvoja, ka Latvijas lietotāju dati tiek glabāti, stingri ievērojot Eiropas Savienības regulas un Vispārējo datu aizsardzības regulu.

Šī ir otrā reize, kad Autotransporta direkcija lēmusi bloķēt mobilās lietotnes "Yandex Go" darbību Latvijas teritorijā. 2020. gada martā mobilā lietotne "Yandex.Taxi" un tīmekļvietne "taxi.yandex.lv" tika bloķēta, jo pakalpojumu sniedzējs nebija reģistrējies Autotransporta direkcijā, bet turpināja nodrošināt komercpārvadājumus.

No 2020. gada 22. janvāra tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzējiem, ar kuras starpniecību var izsaukt un apmaksāt pārvadājumu pakalpojumus ar vieglo automobili, jābūt reģistrētiem Autotransporta direkcijā. Tie, kuri nav reģistrējušies, Latvijā savus pakalpojumus piedāvāt nedrīkst. Reģistrējoties direkcijā, pakalpojumu sniedzējiem jāievēro virkne prasību, tai skaitā jānodrošina, ka dati par pasažieriem, pārvadātājiem, kā arī maksājumu karšu dati tiek apstrādāti un uzglabāti tikai ES vai NATO dalībvalstīs. 

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti