VVD: Pretēji «Skonto Būve» apgalvojumiem gudrona dīķi pārņemti bez «ielaušanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pretēji būvniecības uzņēmuma „Skonto Būve” apgalvojumiem, ka Inčukalna sērskābo gudrona dīķu teritorijā Valsts vides dienestā (VVD) ielauzās bruņota privātā apsardzes kompānija, teritorijas pārņemšana notika mierīgi un bez starpgadījumiem, informēja dienestā.

VVD uzskata, ka „SIA “Skonto Būve”, iespējams, apzināti maldina sabiedrību, izplatot paziņojumu, ka Valsts vides dienests “ielauzies” gudrona dīķu teritorijā ar bruņotiem spēkiem”.

Teritorijas pārņemšana esot notikusi bez jebkādiem starpgadījumiem, turklāt tā norisinājās VVD vadības un neatkarīga tiesu izpildītāja klātbūtnē. Notikušais esot fiksēts video kamerā.

„Mums ir jābūt pilnīgai kontrolei pār teritoriju, lai varētu īstenot turpmākos projekta posmus un neapdraudētu vidi,” paziņojumā medijiem skaidro ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Dienestā arī norāda, ka vēsturiski piesārņotās vietas “Inčukalna sērskābie gudrona dīķi” teritorija ir VVD valdījumā, un “Skono Būve” tika nodota uz līguma izpildes laiku. Par līguma pārtraukšanu uzņēmējs informēts 8.jūlijā, un teritorija tam bija jāpamet 10.augustā, kā to izdarīja apakšuzņēmēji, atbrīvojot objektu no savām iekārtām un materiāliem.

Pašlaik VVD veic inventarizāciju, lai pārbaudītu uzņēmēja paveiktā darba apjomu, kā arī strādā pie sanācijas projekta turpināšanas līdz tā mērķu pilnīgai sasniegšanai. “Mēs nevaram pieļaut valsts budžeta līdzekļu šķērdēšanu. Pirms veicam galīgo norēķinu ar “Skonto Būve”, ir jātiek skaidrībā par paveikto darbu apjomu. Turklāt tuvojas gada lietainākais periods, līdz kuram Dienvidu dīķis ir jāpagūst pārsegt ar ūdensnecaurlaidīgu plēvi, lai izvairītos no potenciālajiem riskiem videi un nesadārdzinātu turpmākos sanācijas darbus. Tādēļ mums steidzami ir nepieciešama pilna kontrole par notiekošo teritorijā un mēs vairs ilgāk nevaram gaidīt uz “Skonto būve” teritorijas atbrīvošanu nezināmā nākotnē,” skaidro Koļegova.

Kopš 28.augusta objekta fizisko apsardzi Dienvidu dīķa teritorijā VVD uzdevumā nodrošina apsardzes kompānija SIA "RD Consult". "Skonto Būve" neesot liegtas tiesības piekļūt savam īpašumam un tehnikai, kas atrodas objektā, iepriekš savas darbības saskaņojot ar VVD.

Iepriekš "Skonto būves" pauda, ka piektdien, 28.augustā, bruņota privātā apsardzes kompānija VVD uzdevumā ielauzās "Skonto būves" objekta pie Inčukalna gudrona dīķa apsargātajā un norobežotajā teritorijā. Saistībā ar notikušo uzņēmums lūdza Valsts policiju sākt kriminālprocesu.

Jau ziņots, ka Valsts vides dienests (VVD) nolēmis pārtraukt līgumu ar "Skonto būvi" par Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanāciju. VVD savu lēmumu par sadarbības pārtraukšanu skaidro ar uzņēmuma paziņojumiem un rīcību, kas vērsta uz līguma saistību nepildīšanu.

Vēstīts arī, ka VVD un "Skonto būvei" ne reizi vien bijušas nesaskaņas projektā "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" sanācijas darbi". Uzņēmums pārmeta VVD gan sabiedrības maldināšanu par patieso gudrona apjomu, gan arī nemaksāšanu par padarītajiem darbiem. Saistībā ar maksājumu kavējumu uzņēmums vērsās tiesā pret VVD.

VVD pārmetumus par sabiedrības maldināšanu noraidīja. Dienests solīja samaksāt par padarīto, kad tiks pārbaudīta paveiktā atbilstība plānotajam un saņemta prasītā informācija par bankas garantiju. Vienlaikus VVD pārmeta "Skonto būvei", ka uzņēmums nav sācis ziemeļu dīķa sanācijas darbus, kas bija jāuzsāk šā gada aprīlī. Šī iemesla dēļ VVD jau iepriekš pieļāva iespēju lauzt līgumu ar "Skonto būvi".

Dienestā norāda, ka saskaņā ar 2010.gadā noslēgto līgumu dīķu sanācijai bija paredzēts novirzīt 28,5 miljonus eiro. Taču pērn maijā finansējums par sanācijas darbiem palielināts līdz 42,7 miljoniem eiro. Tas saistīts ar "gudrona izpētītajām netipiskajām īpašībām un ar tām saistīto sanācijas procesa organizatorisko un tehnisko risinājumu maiņu".

VVD norāda, ka par jau paveiktajiem darbiem SIA "Skonto būve" līdz šim izmaksāti aptuveni 26,5 miljoni eiro no kopējās līguma summas - 42,7 miljoniem eiro. Atlikušais finansējums jāapgūst līdz 2019. gadam, lai nezaudētu 70% ERAF līdzfinansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti