VVD pārmet «Skonto būvei» kavēšanos ar gudrona dīķu sanāciju; neizslēdz līguma laušanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

SIA '"Skonto būve" pārmet Valsts vides dienestam (VVD) nepatiesas informācijas sniegšanu par Inčukalna sērskābā gudrona apjomu, kas pārsniedzot iepriekš lēsto daudzumu. Kompānija arī prasa valdībai par jau izsmelto gudronu piešķirt sešus miljonus eiro. Tikmēr VVD uzņēmumam pārmet kavēšanos ar gudrona dīķu sanāciju un neizslēdz līguma laušanu.

"Skonto būve" paziņojumā medijiem atzīmē, ka ievērojami vairāk gudrona ir ne tikai Inčukalna dienvidu, bet arī ziemeļu dīķī. Tajā piesārņotās grunts apjoms ir nevis 7051 kubikmetri, kā norādīts līgumā ar "Skonto būve", bet  gandrīz 14 reizes vairāk jeb aptuveni 96 200 kubikmetri, apgalvo uzņēmumā.

Kompānijā atgādina, ka "Skonto būve" jau februārī informēja pasūtītāju par to, ka Inčukalna dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk indīgā materiāla, nekā norādīts līgumā ar uzņēmumu.

"Valsts vides dienests nevar par savām kļūdām likt maksāt uzņēmējam, kur nu vēl iepriekš par to publiski draudēt. Mēs esam savu darbu paveikuši un gaidām par to līgumā paredzēto samaksu, nevis draudus," norāda "Skonto būves" vadītājs Guntis Rāvis.

Uzņēmums negrasās lauzt līgumu un neizstāsies no projekta, taču prasa no valdības apmaksāt līdz šim ieguldītos uzņēmuma līdzekļus - sešus miljonus eiro.

Tikmēr VVD vadītāja Inga Koļegova Latvijas Radio programmā "Pēcpusdiena" norādīja: pēc tam, kad dienesta speciālisti būs apsekojuši "Skonto būves" paveikto dienvidu dīķa sanācijā un apstiprinājuši padarītā atbilstību plānotajam, tad arī uzņēmums saņems prasītos sešus miljonus eiro.

Runājot par Rāvja pārmetumiem saistībā ar lielo gudrona apjomu ziemeļu dīķī, Koļegova norādīja, ka "Skonto būves" vadītāja minētie cipari nav nekāds jaunums, līdz ar to pārmetumi par nepatiesas informācijas sniegšanu ir nevietā.

VVD jau pirms vairākiem gadiem veiktajā izpētē secināja, ka gudrona apjoms ziemeļu dīķī ir aptuveni 90 000 kubikmetru, nevis 7000 kubikmetru, par kuru izsmelšanu noslēgts līgums ar "Skonto būvi", teica Koļegova, paužot izbrīnu, ka "Skonto būves" vadītājs tikai tagad ir iepazinies ar izpētes rezultātiem.

VVD vadītāja skaidroja, ka projekts paredz no ziemeļu dīķa izsmelt vien nedaudz vairāk kā 7000 kubikmetru gudrona – apjomu piesārņotākajās vietās jeb tā sauktajos kodolos. Pārējā teritorijā ziemeļu dīķa attīrīšanās notiks dabiskā ceļā.

Koļegova norādīja, ka "Skonto būvei" ziemeļu dīķa sanācijas darbi bija jāsāk jau aprīlī, bet tas vēl nenotiek. Šobrīd vien tiek saskaņots projekts par minētā gudrona apjoma izsmelšanu no ziemeļu dīķa piesārņotākajiem apvidiem. "Jācer, ka pēc projekta saskaņošanas uzņēmums spēs iedzīt laiku un sanācijas darbus veikt," piebilda VVD vadītāja.

Tikmēr atbildīgās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Sandis Cakulis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka primārais mērķis ir pabeigt gudrona dīķu sanāciju un apgūt tam paredzēto Eiropas Savienības finansējumu.

Tiesa, ir sagatavots rīcības plāns un alternatīvas, ja uzņēmums atkāpjas no līguma. Tostarp netiek izslēgta līguma laušana ar "Skonto būvi", to projektā nomainot pret citu uzņēmumu. "Tas laiks līdz lēmuma pieņemšanai ir tuvākās nedēļas," piebilda VARAM pārstāvis.

Maija beigās "Skonto būve"' kopīgi ar vācu partneriem izsmēla visu līgumā noteikto gudrona apjomu dienvidu dīķī – 30 200 tonnas. Šobrīd notiek materiāla pārvešana un pārstrāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti