VVD: Mazās HES nedrīkst darboties ūdens uzkrāšanas režīmā un traucēt zivju nārstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mazās hidroelektrostacijas (HES) mazūdens periodā nedrīkst darboties ūdens uzkrāšanas režīmā, kā arī nav pieļaujamas ūdens līmeņa svārstības, kas var ietekmēt zivju nārstu, uzskata Valsts vides dienestā (VVD).

VVD pēdējās nedēļās saņēmis vairākas iedzīvotāju sūdzības par iespējamie pārkāpumiem mazo HES darbībā gan Ogres upē, gan Lielajā Juglā. Veicot pārbaudes, konstatētas neatbilstības vides prasībām, un pēc pārbaudēm uzdots rīkoties pārkāpumu novēršanai.

VVD norāda, ka klimata pārmaiņu rezultātā pēdējos gados tiek novēroti Latvijai netipiski laika apstākļi, piemēram, mazs nokrišņu daudzums. Tā kā jau šobrīd lielākajā daļā Latvijas upju un ezeru ūdens līmenis tuvojas vasaras rādītājiem, sagaidāms, ka vasarā ūdenstilpēs iespējams mazūdens periods.

HES hidrotehnisko būvju operatoriem savā darbībā ir pienākums ņemt vērā šīs izmaiņas.

Operatoriem ir jānodrošina hidrostacijām noteiktais ekoloģiskais caurplūdums, bet pie caurplūduma samazināšanās zem ekoloģiskā jāpārtrauc hidroagregāta (turbīnu) darbināšana un elektroenerģijas ražošana. Šādā situācijā pienākošais ūdens pieteces režīmā jānovada lejas bjefā (ūdensobjekta posmā, kas robežojas ar uzstādināšanas būvi (aizsprostu) un atrodas būves lejas pusē).

VVD ir vērsis operatoru uzmanību, ka šajos apstākļos (mazūdens periodā) hidrotehniskās būves nedrīkst darboties ūdens uzkrāšanas režīmā. Tāpat nav pieļaujamas ūdens līmeņa svārstības, kas var ietekmēt zivju nārstu.

Par avārijas situācijām HES operatoriem ir nekavējoties jāinformē pašvaldība un VVD.

VVD aicina iedzīvotājus ziņot, konstatējot iespējamos pārkāpumus.

Tos nepieciešams fiksēt un ziņot VVD pa tālruni 26338800 (24/7), lai VVD varētu noskaidrot visus apstākļus un uzdot rīkoties operatoriem, ja tiks konstatēti pārkāpumi.

Latvijā kopumā šobrīd darbojas 147 mazās HES. HES hidrotehnisko būvju operatoriem savā darbībā ir pienākums ievērot ūdens resursu lietošanas atļaujas nosacījumus – "HES ūdenskrātuves darbība ārkārtējos apstākļos” un rīkoties saskaņā ar HES ūdenskrātuves ekspluatācijas noteikumiem un drošuma programmu.

KONTEKSTS:

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka cilvēkus satrauc Ropažu HES darbība Lielajā Juglā. Iedzīvotāji ziņo, ka upe aizsprostota un izsīkst, bet citur īpašumi slīkst HES kanāla ūdeņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti