VNĪ noraida Valsts kontroles pārmetumus par nelietderīgu naudas tērēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lēmumi par Ministru kabineta, Finanšu ministrijas un citu ēku rekonstrukciju, kad citas mājas ir sliktākā stāvoklī, pieņemti, rūpīgi izvērtējot ēku tehnisko stāvokli un apmeklējumu, komentējot Valsts kontroles pārmetumus, norādīja “Valsts nekustamo īpašumu” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ “UNESCO Pasaules kultūras mantojuma “Rīgas vēsturiskais centrs” programmā pērn veikti ieguldījumi 4 miljonu eiro apmērā, sakārtojot septiņas kultūrvēsturiski nozīmīgas, intensīvi apmeklētas valsts iestāžu ēkas, kurās atsevišķi elementi ir bīstamā tehniskā stāvoklī, radot apdraudējumu sabiedrības drošībai.

Griškevičs uzsvēra, ka lēmumi par piešķirtā finansējuma izlietojumu pieņemti Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ar iespēju ieinteresētajām pusēm iepazīties un sniegt viedokli par atbalstītajiem objektiem.

Ēkās, kurās 2019. gadā veikti ieguldījumi tehniskā stāvokļa uzlabošanā, darbojas valsts pārvaldei būtiskas institūcijas, kuras tiek intensīvi apmeklētas – Ekonomikas ministrija, Iepirkumu uzraudzības birojs, Ministru kabinets, Finanšu ministrija, kā arī muzeji, kas rūpējas par valsts kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu – Latvijas Mākslas muzejs, Rīgas kuģniecības un vēstures muzejs un Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs. 

VNĪ uztur aktuālu informāciju par visām uzņēmuma pārvaldībā esošajām ēkām, to tehnisko stāvokli, nolietojumu, īpašumtiesībām un atrašanos UNESCO teritorijā. Vērtējot VNĪ pārvaldībā esošās ēkas, kur primāri nepieciešams veikt ieguldījumus, tiek ņemti vērā tādi kritēriji kā ēkas nolietojums, objektu tehniskās apsekošanas atzinumi, defektu konstatācijas akti, informācija no ēku lietotājiem, kuri lūdz veikt ēkas sakārtošanas darbus, jo objekta degradētās pazīmes kavē sekmīgu ēku lietotāja darbu, kā arī “Domes lēmums par paaugstinātu NĪ nodokļa likmi” saistībā ar Rīgas domes noteikto degradētā objekta statusu, kas nozīmē papildu finansējumu valsts budžetā paaugstinātā nodokļa apmaksai.

Lēmums par UNESCO programmas finansējuma izlietojumu pieņemšanas procesā tika skatīts Saeimā saistībā ar Likumu par valsts budžetu 2019.gadam, un Ministru kabinetā. Šajā procesā iebildumi vai priekšlikumi netika saņemti, norādīja Griškevičs.

"Ieguldījumu rezultātā novērsta bīstamība sabiedrībai, samazināts vidi degradējošo objektu skaits, samazināti nākotnes ieguldījumi objektu atjaunošanā un samazināts no valsts budžeta papildu nepieciešamā finansējuma apmērs paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa apmaksai, netieši stimulējot atjaunoto muzeju un valsts iestāžu prestižu un apmeklētību. VNĪ sniedzis detalizētu vērtējumu par katra objekta tehnisko stāvokli. VNĪ ieskatā Valsts kontrolei, veicot visu VNĪ UNESCO teritorijā esošo objektu atkārtotu izvērtējumu, nebūtu iespējams iegūt citu secinājumu," skaidroja Griškevičs.

UNESCO programma par Rīgas vēsturiskā centra teritorijā esošo valsts ēku bīstamības un avārijas situāciju novēršanas pasākumu nodrošināšanu sniegusi iespēju demonstrēt atbildīgu pieeju kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, rādot priekšzīmi un stimulējot privāto sektoru rīkoties līdzvērtīgi, uzsvēra Griškevičs.

KONTEKSTS:

Revidentiem nav saprotama Ministru kabineta un Finanšu ministrijas ēku atjaunošana, ja Rīgas centrā ir citi valsts īpašumi avārijas stāvoklī, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā par "Valsts nekustamo īpašumu" aktivitātēm. Izvērtējot kritērijus, pēc kuriem ēkas iekļautas sarakstā, revidenti konstatēja, ka tie nedod iespēju objektīvi lemt, vai ēka patiešām ir bīstama un atrodas avārijas stāvoklī un primāri būtu iekļaujama atjaunojamo sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti