VNĪ: Izmaiņas Meža likumā ļauj atsavināt 25 valstij piederošus, bet nevajadzīgus īpašumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Maija beigās pieņemtie grozījumi Meža likumā ļaus atsavināt – pārdot vai nodot valdījumā pašvaldībām vai citām organizācijām – virkni valsts funkcijām nevajadzīgu īpašumu, tostarp 25 valsts AS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) portfelī esošus īpašumus, informēja VNĪ.

Tā kā VNĪ ir pienākums pārņemt tādus valsts nekustamos īpašumus, kas vairs nav nepieciešami citu valsts institūciju funkciju nodrošināšanai, VNĪ valdījumā vēsturiski nonāca un joprojām turpina nonākt citām valsts institūcijām nevajadzīgie un “problemātiskie” nekustamie īpašumi, bezīpašnieka un bezmantinieka manta. To starpā ir īpašumi, kuru sastāvā ir valsts meža zeme.

No šobrīd VNĪ pārvaldīšanā esošajiem ap 3600 zemes īpašumu 9,6 miljonu kvadrātmetru platībā 61 zemesgabala sastāvā ir valsts meža zeme. No tiem 25 pašlaik nav nepieciešami valsts pārvaldes funkciju īstenošanai.

Tos iepriekš nebija iespējams virzīt pārdošanai izsoles ceļā vai nodot bez atlīdzības pašvaldību īpašumā likumā noteikto ierobežojumu dēļ. Taču grozījumi Meža likumā paver iespēju atsavināt valsts īpašumā esošus nekustamos īpašumus (gan apbūvētus, gan neapbūvētus), kuros atrodas arī valsts meža zeme, kas nav nepieciešama valsts pārvaldes funkciju īstenošanai, tostarp tādus zemes gabalus, kas paliek pāri pēc transporta infrastruktūras objektu izbūves.

VNĪ paziņojumā medijiem norādīja, ka tādējādi valsts tiek atbrīvota no pienākuma uzturēt nelietderīgus nekustamos īpašumus, kā arī rasts risinājums dalītā īpašuma pastāvēšanas izbeigšanai. Lai nepieļautu valsts meža zemes atsavināšanu nepamatotā apmērā, likuma grozījumos norādīti noteikti kritēriji, kurus izpildot iespējams atsavināt valsts meža zemi.

“Pateicoties pieņemtajiem grozījumiem, VNĪ būs iespēja drīzumā virzīt pārdošanai virkni valstij nelietderīgu nekustamo īpašumu, ļaujot tos iegādāties par ekonomiski pamatojamu cenu.

Likums ļaus atsavināt arī 10 apbūvētus valsts zemesgabalus Rīgā, Jūrmalā, Babītes, Inčukalna, Ķekavas novadā un Kalvenē apbūves īpašniekiem, novēršot dalītās īpašuma tiesības, kas valstij kā zemes īpašniecei radīja īpašuma tiesību aprobežojumu, kā arī piespiedu nomas attiecību administrēšana radīja izdevumus,” paziņojumā medijiem norādīja VNĪ izpilddirektors Ojārs Valkers.

VNĪ arī cer, ka izmaiņas veicinās investīciju piesaistīšanu ražošanas uzņēmumu un attiecīgās teritorijas attīstībai, dodot iespēju rūpnieciskās ražošanas paplašināšanai.

Šādi īpašumi ir, piemēram, bijusī Īles sanatorija Auces novada Īles pagastā un sanatorija “Saulstari” Ogres apkārtnē, kuras īpašuma sastāvā esošās meža zemes dēļ nebija iespējams virzīt atsavināšanai. Pieņemtie likuma grozījumi ļaus šiem īpašumiem dot jaunu attīstības iespēju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti