VM rosina ar akcīzi aplikt cukuru, šokolādi un kūkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Veselības ministrija (VM) piedāvā ar akcīzes nodokli aplikt vairākus pārtikas produktus, tostarp cukuru, šokolādi un konditorejas izstrādājumus. Tādējādi par veselības aprūpi atbildīgā ministrija cer valsts budžetā gūt vairāk nekā 30 miljonus eiro.

VM rosina akcīzes nodokli paaugstināt vairākiem neveselīgiem pārtikas produktiem - bezalkoholiskajiem dzērieniem, tostarp limonādēm, enerģijas dzērieniem, cukuru saturošām sulām, informē ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Vēl ministrija piedāvā ar akcīzes nodokli apliekamās pārtikas grozā iekļaut vairākus jaunus produktus – desas un tām līdzīgus izstrādājumus, gaļas subproduktu konservus, sālītu, žāvētu un kūpinātu gaļu, ja šie produkti satur sāli – vairāk nekā 1,8 gramus uz 100 gramiem produkta.

Tāpat rosināts akcīzes nodokli piemērot cūku taukiem, gatavajām zupām un buljoniem, ja sāls tajos ir vairāk nekā grams uz 100 gramiem produkta.

Piemērot akcīzes nodokli vēlas arī  pārtikas ražošanā izmantotajai palmu eļļai,  šokolādei un tās izstrādājumiem, cukuram un tā konditorejas izstrādājumiem, miltu izstrādājumiem, piemēram, kūkām. 

Ar akcīzes nodokli rosināts aplikt arī sāli, kartupeļu čipsus, sāļos riekstus, popkornu un sāļās kukurūzas uzkodas, ja 100 grami produkta satur 1,25 gramus sāls.

Vēl VM rosina ar akcīzes nodokli aplikt dažus nepārtikas produktus - augu aizsardzības līdzekļus, elektronisko cigarešu šķidrumu.    

Akcīzes nodokļa celšana un ar nodokli apliekamo produktu groza paplašināšana ir VM iniciatīva 2016.gada budžetam. Tādējādi ministrija norāda iespējas, kur varētu gūt veselības aprūpei nepieciešamo finansējumu, norādīja ministrijas pārstāvis.

Guntis Belēvičs par priekšlikumiem akcīzes nodokļa izmaiņām
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) skaidroja, ka no akcīzes nodokļa izmaiņām iegūto finansējumu plānots novirzīt pacientu ārstēšanai un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai.

VM norāda, ka šie priekšlikumi tiek virzīti, lai iedzīvotājiem veicinātu veselīgāka uztura paradumus un mazinātu neveselīgu pārtikas produktu lietošanu un iedzīvotāju aptaukošanos.

"Tradicionāli vairākās Eiropas Savienības valstīs akcīzes nodokli piemēro pārtikai, kas ir pārāk trekna, pārāk salda, pārāk sāļa, nekā indivīdam ir nepieciešams ikdienas uzturā," skaidro Šneiders.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti