VK vērsīsies prokuratūrā par nelikumīgiem tēriņiem Rīgas brīvostā (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) darbība nav bijusi atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām, kā rezultātā ir pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi finanšu līdzekļu tēriņi un nav gūti pienākošies ieņēmumi. Tā par revīzijā konstatēto pirmdien paziņojumā medijiem informēja Valsts kontrole (VK).

RBP finanšu līdzekļi 595 tūkstošu latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas apmaksai, atklājusi VK.

Dokumenti

VK revizijas zinojums par RBP.pdf

Lejuplādēt

1.59 MB

Likums prasa sasniegt mērķi ar iespējami mazāku finanšu līdzekļu izlietojumu, taču RBP, piešķirot komersantiem piestātņu uzturēšanas izdevumu segšanai 1,08 miljonus latu, nav noskaidrojusi uzņēmēju faktiski ieguldīto līdzekļu apmēru, kas jāsedz saskaņā ar līgumiem.

Finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanas noteikumiem neatbilstošiem ziedojumiem RBP ir izlietojusi 145 tūkstošus latu. Apmierinot fizisku un juridisku personu lūgumus par finansiālu atbalstu, ir izlietoti 745 tūkstoši latu, noformējot šo atbalstu kā reklāmas pakalpojumu pirkšanu, lai gan šādu pakalpojumu pirkšana nebija plānota, to tāmes netika saskaņotas un iespējamā ietekme uz ostas pakalpojumu pieprasījuma veicināšanu un kravu apgrozījuma palielināšanos nav vērtēta.

RBP nelietderīgu lēmumu rezultātā un darbiniekiem nolaidīgi pildot savus pienākumus, ir radīti zaudējumi vismaz 403 tūkstošu latu apmērā. Naudas līdzekļi ir izlietoti ledlauža "Varma" kapitālajam remontam (354 tūkstoši latu), neieguldot tos kuģa īpašnieka pamatkapitālā, SIA "Rīgas brīvostas flote" piederošie velkoņi bez atlīdzības nodrošināti ar apkalpi, izlietojot darba samaksai 48 tūkstošus latu, kā arī samaksāta VID noteiktā soda nauda - 1032 lati - par neieskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Nepastāvot normatīvajā aktā minētajiem priekšnoteikumiem, RBP ir atbrīvojusi kruīza kuģus no sanitārās nodevas maksāšanas, tā negūstot ieņēmumus 2,08 miljonu latu apmērā, nav izmantojusi velkoņu nomas līgumā paredzētos piespiedu līdzekļus, lai saņemtu nomas maksu 501 tūkstoša latu apmērā, un nav veikusi pietiekamas darbības citu debitoru parādu atgūšanai 124 tūkstoša apmērā.

Kā norādīts VK paziņojumā, brīvostas valdes izvēlētais finanšu situācijas risinājums AS "Rīgas jūras līnija" maksātnespējas procesā RBP ir radījis papildu nelietderīgus izdevumus vismaz 5,3 miljonu latu apmērā.

Nepiemērojot tiesību aktos noteiktās iepirkuma procedūras, RBP no 2009. līdz 2011.gadam ir veikusi Kundziņsalas dzelzceļa un kuģu ceļa padziļināšanas būvdarbus un telpu remontus 22 miljonu latu apmērā, tāpēc Valsts kontrole norāda uz pastāvošo risku neekonomiskai rīcībai ar šiem finanšu resursiem.

RBP rīcība ar zemi nav bijusi atbilstoša tiesību aktiem, tā radot priekšnosacījumus iznomātās teritorijas dīkstāvei, kā arī ostā netika nodrošināta vienlīdzīga, tiesiska un atklāta attieksme pret visiem komersantiem, teikts VK izplatītajā informācijā.

Pretēji tiesību aktiem RBP 2010. un 2011.gadā piestātņu nomas maksā ir iekļāvusi nekustamā īpašuma nodokli, kā rezultātā 13 komersantiem nomas maksa tika palielināta par 209 tūkstošiem latu.

Revīzija veikta par 2009. - 2011.gadu. RBP sniegti vairāk nekā 20 ieteikumi efektīvākai un atklātākai līdzekļu izmantošanai, kā arī vienlīdzīgai un taisnīgai attieksmei pret komersantiem. Par revīzijā konstatētajiem tiesību aktu pārkāpumiem Valsts kontrole ziņos prokuratūrai.

Saistībā ar pārkāpumiem Rīgas brīvostā jau pirmdien prokuratūrā vērsušies Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministras pārstāvji, informēja Reformu partijā. Kā norādīts partijas izplatītajā paziņojumā medijiem, BRP radījusi zaudējumus vai nepamatoti rīkojusies ar finanšu līdzekļiem kopsummā par vairāk nekā 41 000 000 latu.

Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldes preses sekretāre Anita Leiškalne skaidroja: "VK ziņojumā norādīts, ka RBP realizējusi tādus projektus, kas neatbilst attīstības programmai. Taču realizētie ostas infrastruktūras attīstības projekti kā vadlīnijas un ostas attīstības programmā ir paredzēti. Jo attīstības programmā mēs nevaram paredzēt visus precīzi projektus."

Tāpat RBP nepiekrīt pārmetumiem par Rīgas brīvostas flotes izveidošana, kā arī par zemes nomas līgumu termiņu pielāgošanu uzņēmumiem. "Daudzi stividori, kas strādā ostā, viņiem ir patstāvīgas īpašumu tiesības un vienalga būtu nepamatoti īsus termiņus, mums jebkurā gadījumā būtu piespied nomas attiecības," sacīja Leiškalne.

Tāpat RBP pārstāve jautājumā par atalgojumu norādīja: "Kad bija šis likums izdots un bija jāsamazina par 15%, RBP atalgojums tika samazināts par 16,3%."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti