VK: «Flika kompensācijas» dokumentus izmanto ekonomisko grupējumu cīņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atklātībā nonākušais Valsts kancelejas ziņojums par iespējamo tiesāšanos ar bijušo „airBaltic” vadītāju Bertoltu Fliku kaitēs valsts iespējām aizstāvēt tās materiālās intereses un tiekot izmantots kā ierocis ekonomisko grupējumu cīņas, uzsvēra Valsts kancelejas direktora palīgs, jurists Ivars Mēkons.

„Pirmo reizi desmit gadu laikā ir notikušas tādas, varētu saukt, par īpašām sakritībām, kad vienā citā valsts pārstāvības lietā, kur Valsts kancelejas ieskatā ir saskatāma reiderisma shēma 50 miljonu eiro apmērā un kur Valsts kanceleja šādu iespējamu reiderismu konstatēja un tālāk ar saviem atzinumiem vērsa attiecīgo iestāžu uzmanību. Pēc tam sākās diezgan konkrēti centieni panākt, lai Valsts kanceleja maina savu viedokli un nostāju šajā lietā. Un papildus sakritība ir tāda, ka Bertolta Flika investīcijas pretenzijas sakarā noplūdušais atzinums. Mūsu ieskatā šī ir nākamā sakritība, kas cenšas diskreditēt Valsts kancelejas viedokļu patiesumu, ticamību,” skaidro Valsts kancelejas pārstāvis.

Mēkons norādīja, ka lietā par reiderismu saņemti mājieni no „konkrētas šauras ekonomiskās grupas”. Viņš gan konkrētu cilvēku vārdus neatklāja, piebilstot, ka tos norādīja drošības iestādēm.

Arī Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane norādīja uz izjustu spiedienu: "Esam spiesti vērsties tiesībsargājošās iestādēs, informējot par personām, kas netiešā veidā cenšas ietekmēt Valsts kancelejas sniegto atzinumu saturu vairākos daudzmiljonu investīciju strīdos. Tāpat publiski paziņojam, ka Valsts kanceleja arī turpmāk spiedienam nepakļausies un juridisko ekspertīzi sniegs valsts interesēs. Esam gatavi, ka arī turpmāk Valsts kancelejas atzinumus sauks par „jokainiem un dīvainiem."

Dreimane arī prognozēja, ka noteikta grupējumu pārstāvošās amatpersonas ies tālāk un centīsies diskreditēt par šiem jautājumiem atbildīgo Valsts kancelejas juristu darbību, norādot saistības ar dažādām tiesvedībās iesaistītām un sabiedrībā nepopulārām personām, kā arī būs mēģinājumi rast nomelnot juristus saistībā ar privāto dzīvi un darbību.

Kā ziņots, Valsts kontrole secinājusi, ka valstij var būt jārēķinās ar 15-16 miljonu latu kompensāciju Flikam, ja viņš uzvarēs starptautiskajā šķīrējtiesā. Fliks jūnijā iesniedzis premjeram investīciju pretenziju, pamatojot to ar Latvijas un Vācijas investīciju aizsardzības līgumu.

Reaģējot uz to, satiksmes ministrs Anrijs Matīss otrdien norādīja, ka Valsts kancelejas sagatavotais dokuments viņam šķiet diezgan jocīgs un dīvains, jo VK šajā procesā piedalījusies jau no paša sākuma - tā otrdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijai norādīja .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti