Vitenbergs: Gatavo atbalstu Covid-19 uzliesmojumu dēļ nestrādājošiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomikas ministrija gatavo programmu, kā palīdzēt uzņēmumiem, kuri nevar turpināt darbu, jo uzņēmumā ir Covid-19 uzliesmojums un darbinieki slimo vai arī ir karantīnā, Latvijas Radio atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

Vitenbergs atzina, ka pirmajā uzliesmojumu laikā pavasarī šādu gadījumu nebija, bet tagad rudenī Covid-19 saslimstības dēļ trīs uzņēmumos – “Forevers”, “Līcis-93” un “Kuldīgas tekstils” –  darbs bija apgrūtināts.

Ja  darbinieki slimo vai ir karantīnā, uzņēmumi nevar atlaist darbiniekus un pieņemt darbā veselos, tāpēc nepieciešams fonds, drošības spilvens tiem uzņēmumiem, kas nonāk grūtībās Covid-19 dēļ, lai viņi šo laiku var pārvarētu un spētu saglabāt uzņēmumu.

Konkrētu programmu Vitenbergs solīja prezentēt koalīcijas partneriem pirmdien, naudu šim drošības spilvenam varētu pārdalīt no eksportējošo uzņēmumu atbalsta programmas, kurā vēl ir neizmantoti 15 miljoni eiro.

Vitenbergs pagaidām neizklāstīja, kāds konkrēts atbalsts varētu būs šādiem uzņēmumiem, pieļaujot, ka tās varētu būs subsīdijas darbinieku algām, kamēr viņi nevar iet uz darbu, vai atbalsts pašiem uzņēmumiem.  

Ministrs arī pagaidām nenosauca, cik daudziem uzņēmumiem šāds 15 miljonu eiro drošības spilvens varētu palīdzēt.

Tāpat, ja novembra sākumā situācija neuzlabosies un kādas nozares būs spiestas iet dīkstāvē, ministrija rosinās atjaunot dīkstāves pabalstus.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga, un 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 25 gadījumus. Pieaug arī rindas uz Covid-19 testiem, un cilvēki bez simptomiem jau ir aicināti uz pārbaudi nepieteikties.

Reaģējot uz slimības izplatību, valdība nolēma, ka sejas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā no 7. oktobra ir obligātas. 13. oktobrī valdība lēma, ka maskas jāvalkā arī sabiedriskās vietās, kur uzturas vairāk nekā 15 minūtes. Pašlaik Latvijā publiskos pasākumos iekštelpās var pulcēties līdz 500 cilvēkiem, brīvā dabā – līdz 1000. Privātos pasākumos iekšā var pulcēties 30, bet ārā – 300.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti