Rīta Panorāma

Skype intervija ar Gundegu Skruzi-Janavu

Rīta Panorāma

Nācis klājā grupas "Jāņa Ruņģa klātbūtne" otrais albums

Intervija ar Jāni Vitenbergu

Vitenbergs: Dzīvnieku barību brīvdienās drīkstēs pārdot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dzīvnieku barība arī ir pārtikas preces, un brīvdienās veikalos to varēs iegādāties, LTV “Rīta panorāma” sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

Komentējot dažādas interpretācijas par Covid-19 ierobežojumiem tirdzniecībā, ministrs skaidroja, ka tā ir pārtika un to varēs tirgot, norādīja Vitenbergs.

Ministrs sacīja, ka veikali varētu ar lentēm norobežot tos plauktus, kur atrodas preces, kuras nevar tirgot brīvdienās, bet piekrita, ka pirmajās brīvdienās pircējiem veikalos varētu rasties daudz neskaidrību un pirmajās dienās nebūs viegli.

Vitenbergs skaidroja, ka ierobežojumu mērķis ir novērst drūzmēšanos veikalos un vīrusa izplatību, ar šo lēmumu valdība vēlējās aicināt nepavadīt laiku veikalos.  

Jautāts, vai alkohola tirdzniecības aizliegums veikalos, bet ne internetveikalos, nekropļo konkurenci, Vitenbergs sacīja, ka interneta veikalus var veidot jebkurš komersants un nākotnē sagaidāma liela interneta veikalu attīstība, kas arī ir mērķis, lai nebūtu klātienes iepirkšanās un drūzmēšanās.

Lai mazinātu cilvēku  drūzmēšanos tirdzniecības vietās iekštelpās un ārtelpās, brīvdienās un svētku dienās tiek ierobežota preču tirdzniecība veikalos, degvielas uzpildes stacijās, tirgos un ielu tirdzniecībā. 

Savukārt netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija – arī brīvdienās un svētku dienās atļauta būs preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos.

Brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai:

  • aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas);
  • un veikali, kuros drīkst tirgot šādas preču grupas:
       pārtikas preces (izņemot alkoholu),
       higiēnas preces,
       degvielu.

Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē publicēts higiēnas preču saraksts, kuru tirdzniecība ir atļauta. Tāpat šeit publicētas atbildes uz tirgotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības, tādējādi nodrošinot, ka tirdzniecības vietā atrodas ne vairāk kā 20 % no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 25 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Joprojām spēkā ir arī iepriekš noteiktie drošības pasākumi tirdzniecības vietās, t.sk. ielu tirdzniecībā un tirdzniecībā atklātā tirgus teritorijā:

  • mutes un deguna aizsegu lietošana gan veikalu, gan tirgu apmeklētājiem un darbiniekiem,
  • 2 metru distances ievērošana,
  • apmeklētāju informēšana par piesardzības prasībām,
  • pastiprināta higiēnas ievērošana,
  • darbinieku veselības stāvokļa uzraudzība.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt.

Valdība 1. decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim. Ierobežojumi ir tikpat stingri kā pavasarī  jāievēro “2+2”  princips. Tas nozīmē, ka tikties drīkst tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot divu metru distanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti