Rīta Panorāma

Ļvivā bēgļus izvietos mājās - konteineros

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu

Vitenbergs: Atteikšanās no Krievijas gāzes rada stabilitātes sajūtu plānotā termināļa investoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atteikšanās no Krievijas gāzes rada stabilitāti ilgākā laika posmā un skaidrību potenciāliem sašķidrinātas dabasgāzes termināļa investoriem par to, ka Latvijā tiks meklētas citas tās ieguves alternatīvas. Tā intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka iespējamā Latvijas atteikšanās no Krievijas gāzes piegādēm no nākamā gada 1. janvāra potenciālajos nākotnes investoros rada stabilitātes sajūtu par ilgtermiņa ieguldījumiem.

Vitenbergs norādīja, ka pagājušajā nedēļā vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ar iespējamajiem investoriem runājis par dažādiem iespējamiem scenārijiem. "Vizītē ASV man bija tikšanās gan ar investoru, kurš plāno attīstīt termināli Skultē, gan ar investoriem, kuri to plāno darīt Kundziņsalā, gan Igaunijā Paldiskos. Ir labi, ka ir vairāki potenciāli investori, mums ir jāizvērtē, kurš ir labākais," uzsvēra Vitenbergs.

Tāpat ministrs skaidroja, ka privātie investori būvēs un attīstīs šo infrastruktūras objektu, savukārt valsts varētu iesaistīties garantiju veidā.

Komentējot iespējamos termināļa būvniecības termiņus, Vitenbergs sacīja, ka šādu termināli noteikti nevar uzbūvēt viena gada laikā. "Tas varētu būt 2023. gada beigās vai 2024. gads. Protams, šāda situācija prasa ātru rīcību, taču to nevajadzētu sasteigt," uzsvēra ministrs.

Vienlaikus Vitenbergs izteica vēlmi nomierināt valsts iedzīvotājus, sakot, ka šobrīd Inčukalnā notiek aktīva gāzes iepumpēšana. Viņš sacīja, ka cilvēki var justies droši par to, ka gāze būs pieejama līdz rudens sezonai un šogad Latvija ar gāzi būs nodrošināta.

KONTEKSTS:

Par to, ka Latvijā būtu jāattīsta pašai savs sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, varas partijas vienojās koalīcijas sēdē pirmdien, 11. aprīlī. Tāpat varas partijas vienojās, ka Latvija no Krievijas dabasgāzes piegādēm atteiksies ar nākamā gada 1. janvāri, pēc koalīcijas sēdes informēja valdības pārstāvji.

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") norādījis - koalīcijā ir vienprātība, ka Latvijai pēc iespējas drīzākā laikā jāatsakās no Krievijas dabasgāzes piegādēm, neatkarīgi no tā, kā lems citas valstis un arī Eiropas Savienība (ES).

Baltijas valstu enerģētikas neatkarības nodrošināšanai ir nepieciešams vēl viens sašķidrinātās gāzes (LNG) terminālis. Starp tā atrašanās vietām ir minēti Paldiski Igaunijā, Skulte, Rīga, papildu terminālis Klaipēdā un citas.

Kariņš ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja, ka saredz iespēju, ka LNG termināļu projektus vienlaicīgi varētu virzīt gan Igaunijā Paldiskos, gan arī Latvijā pie Skultes ostas.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Skultes termināļa gadījumā valsts nav gatava ar saviem līdzekļiem attīstīt šo projektu.

Tāpat ziņots, ka Igaunijas valdība panākusi principiālu vienošanos par to, ka valsts līdz gada beigām atteiksies no Krievijas dabasgāzes importa. Lai izpildītu šo lēmumu, valsts ziemeļrietumu ostas pilsētā Paldiskos tiks izveidotas LNG izkraušanas iespējas un tiks iepirktas nacionālās gāzes rezerves vienas teravatstundas apmērā, informēja valdības preses dienestā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti