Visvairāk viltoto preču ES ieved no Ķīnas un Honkongas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušajā gadā uz muitas robežpunktiem Eiropas Savienībā (ES) tika aizturētas teju trīsdesmit seši miljoni viltotu preču, kas neatbilda intelektuālā īpašuma tiesības prasībām. Un tā ir tikai daļa. jo šī ir tikai statistika par precēm, kas ir aizsargātas ar autortiesībām. Saskaņā ar ES stratēģiju, intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība ir viena no prioritātēm, un šī ir joma, kur Eiropai ir labi panākumi.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem preču skaits ir neliels, taču preču kopēja vērtība ir diezgan ievērojama un tā pārsniedz 760 miljonus eiro. Apģērbs, tehnika, pārtika, smaržas, kā arī medikamenti ir starp tiem produktiem, ko visbiežāk cenšas viltot un ievest Eiropā aizvadītājā gadā. Tās ir populārākās nelegālās preces, kas tika konfiscētas uz robežas, jo bija viltotas, bet oriģinālu aizsargā autortiesības.

Ar 67% līdere joprojām ir Ķīna, saka Kristīne Liepiņa no Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā:

"Jāteic, ka lielākais viltotu preču skaits joprojām ienāk no Ķīnas un tam seko Honkonga. Un tad ar tieši specifiskām precēm kā, piemēram, smaržas un kosmētika - tās ir raksturīgas Turcijas ievedējiem, savukārt Ēģipte mēģina Eiropas Savienībā ievest dažādas pārtikas preces."

Nelegālo preču iegāde ne tikai kaitē Eiropas uzņēmējiem, bet arī patērētājiem, jo, izvēloties viltotu produktu, cilvēki var sevi apdraudēt.

"[..[ Tātad ikviens patērētājs, kurš ir iegādājies viltotu preci, nevar būt drošs, ka šī prece atbilstu vislabākajiem kvalitātes standartiem. Un otrs aspekts, par ko nereti cilvēki aizmirst, ir tas, ka šie viltojumi faktiski kaitē uzņēmējdarbības attīstībai un arī darbavietu radīšanai. Mēs iegādājamies viltotas preces un līdz ar to daudziem uzņēmējiem, kas ir vietējie vai kaimiņvalstīs, samazinās iespējas piedāvāt mums kvalitatīvu produktu," skaidro Liepiņa.

Eiropas Savienības komisārs muitas un nodokļu jautājumos Aļģirds Šemeta norādīja, ka šī cīņa ir būtiska, jo, apturot viltotās preces, tiek veicināta legālo preču iegāde. Un līdz ar to rodas arī darba vietas. Tas esot ne mazāk būtiski kā aizsargāt eiropiešu veselību un drošību.

Eiropas Komisija publicē ziņojumu par muitas darbību intelektuālā īpašuma aizsardzībā jau kopš 2000. gada. Kaut arī Eiropas Komisija norāda, ka pēdējos gados viltoto preču skaits samazinās, tomēr pieaug tendence, ka prece tiek pasūtīta internetā un piegādāta caur pastu vai kurjeru. Arī uz šiem sūtījumiem attiecas autortiesību likums, un tāpēc sūtījumi ir pakļauti pārbaudēm, kā arī tos var konfiscēt. Gandrīz 90% no visām viltotajām precēm tiek iznīcinātas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti