Visvairāk nebanku maksājumi kavēti «ātro» kredītu jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nebanku kreditēšanas pakalpojumu jomā „ātrajiem” kredītiem ir visaugstākais kredītmaksājumu kavējumu īpatsvars. Tas varētu liecināt par nepietiekamu patērētāju maksātspējas izvērtēšanu no pakalpojumu sniedzēju puses, kā arī bezatbildīgu aizņemšanos no patērētāju puses. Tā secinājis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), apkopojot nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju aptaujas datus.

PTAC norāda, ka nebanku kreditēšanas tirgū ir vērojams kopējā kreditēšanas apjoma pieaugums, straujāko attīstību sasniedzot ātro kredītu (interneta un sms) sektoram.

Izvērtējot bezmaksas ātro kredītu tirgu, redzams, ka 44% no bezmaksas izsniegtajiem ātrajiem kredītiem tiek pagarināti, līdz ar to par tiem tiek maksāta kredīta atdošanas termiņa pagarināšanas maksa.

PTAC gan atzīmēja, ka informāciju apkopojumam iesniedza 78% no nebanku tirgus dalībniekiem un atsevišķi dalībnieki iesnieguši tikai daļēju informāciju, līdz ar to analīze veikta par šo tirgus daļu.

PTAC nebanku sektora tirgus apkopojums par 2012.gada pirmajiem 3 ceturkšņiem uzrāda, ka 40% patērētājiem no jauna izsniegto kredītu apjoms ir patēriņa kreditēšanā, ātrie kredīti veido - 22,6%, bet kredīti pret ķīlu - 19%.

Vērtējot nebanku kreditēšanas jomu iedalījumā pēc kredīta ņēmēju vecuma, ir vērojama tendence, ka gados jaunāko klientu īpatsvars vislielākais ir ātro kredītu sektorā - 42,9% no ātro kredītu ņēmējiem ir vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Šo tendenci var skaidrot gan ar to, ka ātro kredītu pakalpojumi tiek nodrošināti izmantojot interneta platformas, kuras galvenokārt lieto gados jauni cilvēki, gan to, ka ātro kredītu, īpaši līdz 100 latiem, ir salīdzinoši viegli saņemt arī patērētājiem ar zemu maksātspēju.

Salīdzinot nebanku kreditēšanas sektorus pēc to maksājumu kavējuma rādītājiem, secināms, ka kopējais kavēto līgumu skaits ir liels – 27,2 % (līdz 15 dienām - 6,9% līgumu, no 16-30 dienām – 2,8%, no 31 – 60 dienām – 3,3%, no 61 – 90 dienām 2,7%, bet ilgāk nekā 90 dienu maksājumu kavējums ir 11,5% līgumu). Vislielākais ar kavējumu esošo saistību skaits ir ātro kredītu jomā, kurā tas sastāda 33,3% no visām saistībām.

PTAC norādu uz satraucošu fakts, ka liela daļa - 44% no bezmaksas izsniegtajiem ātrajiem kredītiem tiek pagarināti, līdz ar to patērētāji par šiem kredītiem tomēr samaksā.

„No PTAC veiktā apkopojuma un patērētāju sūdzībām izriet vairākas problēmas nebanku patērētāju kreditēšanas jomā, kas atduras pret patērētāju maksātspējas vērtēšanas nepilnībām. Nepieciešamas kompleksas darbības, pilnveidojot normatīvo bāzi, īstenojot uzraudzības aktivitātes un nozaru pārstāvju atbildības apzināšanās, kam seko rīcība. Tas pie kā šobrīd strādājam ir vienotu patērētāju maksātspējas vērtēšanas kritēriju izveide un vadlīnijas godīgas komercprakses īstenošanai, tādējādi mazinot bezatbildīgas aizņemšanās veicināšanu patērētāju vidū. Lai gan līdz šim ieguldīts liels darbs gan licencēšanas sistēmas izveidē un uzraudzības darbā, redzam, ka jāturpina strādāt, lai nodrošinātu austāku patērētāju interešu aizsardzību patērētāju kreditēšanas jomā,” skaidroja PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Darba grupa mudina singrāk regulēt "ātros" kredītus

Ekonomikas ministrijas (EM) izveidotā darba grupa kā galvenās nepilnības nebanku kreditēšanas tirgū saredz nepietiekamu klientu maksātspējas vērtēšanu, nesamērīgi augstas procentu likmes un citas pakalpojuma izmaksas, kā arī nepietiekamu patērētāju izpratni par uzņemtajām saistībām un iespējamām sekām.

Darba grupā identificētievairāki rīcības virzieni nozares darbības pilnveidošanai. Viens no tiem ir pastiprināt maksātspējas vērtēšanu, novēršot situācijas, kad aizdevums tiek piešķirts personām, kas nespēj pildīt līguma saistības. Darba grupa strādā pie stingrāka regulējuma izstrādes patērētāju maksātspējas vērtēšanai, tai skaitā obligātai ienākumu un izdevumu vērtēšanai no aizdevuma pirmā lata un bezprocentu kredītiem. EM sagatavojusi un pērn Valsts sekretāru sanāksmē izsludinājusi atbilstošus grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas tuvākajā laikā tikšot iesniegti izskatīšanai MK.

Tāpat darba grupas skatījumā būtu jāierobežo bezatbildīgu aizņemšanos veicinošas reklāmas un mārketinga aktivitātes, samazinot spontānas aizņemšanās un tās radīto seku risku. Tiekot strādāts pie stingrāka regulējuma patērētāju kreditēšanas pakalpojumu reklāmai, nosakot reklāmai izvirzāmās vispārējās prasības, lai novērstu gadījumus, kad reklāma mudina patērētāju saņemt kredītu nepārdomāti vai neizvērtējot tā nepieciešamību un piemērotību.

Kā vēl viens no virzieniem būtu ierobežot ar kredītu pakalpojumu izmantošanu saistīto izmaksu (kredīta procentu) un parādsaistību pārmērīgu pieaugumu. Plānots ierobežot gada procentu likmes, nokavējuma procentu, sankciju (līgumsoda) un citu maksājumu maksimālo apmēru patērētāju līgumos.

Darba grupa main arī nepieciešamību regulāri apkopot detalizētu informāciju par nebanku kreditēšanas tirgu, kas ļautu plānot tā uzraudzību un ātri reaģēt uz nevēlamām tirgus pārmaiņām. Tiek izvērtēts priekšlikums nebanku kreditēšanas pakalpojuma sniedzējam noteikt par pienākumu sniegt PTAC plašāku informāciju par izsniegtajiem aizdevumiem un to atmaksu.

Vienlaikus darba grupā tiek izskatīti tādi priekšlikumi kā līgumsoda kopējā apmēra aprobežojums patērētāju noslēgtajos kreditēšanas līgumos; aizliegums izsniegt kredītu ātrāk kā 12 - 24 stundas pēc tam, kad patērētājs veicis kredīta pieprasījumu, nosakot pienākumu kredīta devējam pēc minētā termiņa paiešanas saņemt atkārtotu patērētāja apstiprinājumu kredīta vajadzībai; nokavējumu procentu ierobežošana; kā arī dubulto sankciju nepieļaujamība.

Darba grupai detalizēti priekšlikumi un nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos jāsagatavo līdz 1.aprīlim.

Savukārt PTAC 2013.gada pirmajā pusgadā plāno izstrādāt vadlīnijas patērētāju maksātspējas izvērtēšanai un vadlīnijas par godīgu un atbildīgu komercprakses īstenošanu patērētāju kreditēšanas jomā.

Jau ziņots, ka februārī tika izveidota darba grupa patērētāju kreditēšanas jomas regulējuma pilnveidošanai, lai izstrādāt detalizētus priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos. Darba grupā ietilpst valsts iestāžu, kreditēšanas nozares, Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas un Latvijas Kredītņēmēju Apvienības pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti