Panorāma

V.Dombrovskis: Grieķijas parādu nenorakstīsim!

Panorāma

Pētīs propagandu Krievijas radio ,,Sputņik" raidījumos Latvijā

Elektrības rēķini dubultojušies

Visvairāk iegūs patērētāji, kas pērk elektrību par biržai pieskaņotu tarifu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nepatīkamu pārsteigumu iedzīvotājiem izraisījuši pirmie elektrības rēķini, kas aprēķināti pēc jaunajiem tarifiem. Summa divkāršojusies – to atzīst arī ģimene, pie kuras “Panorāma” vairākkārt viesojusies gan pirms, gan pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas. Patlaban lielākie ieguvēji ir tie, kuri izvēlējās elektrību pirkt biržā.

Kopš pie Ilzes, viņas vīra un bērniem viesojāmies iepriekšējo reizi, ģimenes jaunā mājvieta krietni izmainījusies. Uz sienas veikli uzgleznota zīme, kas pēc ķīniešu filozofijas simbolizē laimi,  istabas piepildītas ar mantām, mēbelēm un arī daudz jaunām elektroprecēm.

„Mēs skatījāmies, pērkot, lai nav vienkārši a klase, lai ir a+ vai a++, visas leda spuldzes, jūtami mazāk, jā. Īstenībā sanāk, ka patēriņš ir tāds pats kā tur, kaut arī šeit ir vairāk elektropreču. Un cena ir dubultā. (..) Ja iepriekš par to pašu tērēto bija uz pusi mazāk, kādi 8 – 9 eiro, tagad bija gandrīz divdesmit,” stāsta Ilze.

Brīvajā vietā virtuvē drīz būs jaunā krāsns. Paredzams, ka līdz ar to elektrības patēriņš un arī samaksa par to pieaugs vēl vairāk. Ģimene izvēlējusies ekonomisko pieslēgumu, maksājot pēc faktiskā patēriņa. Zinājuši, ka būs jāmaksā vairāk nekā iepriekš, tomēr rēķins mazliet pārsteidzis.

Eksperti skaidro – lai arī rēķini auguši visiem, pagaidām ieguvēji ir tie iedzīvotāji, kas izlēmuši riskēt.

„Viennozīmīgi, ka šobrīd izdevīgāka cena ir tiem patērētājiem, kuri ir izvēlējušies biržai piesaistītus piedāvājumus,” saka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas loceklis Rolands Irklis.

Pirkt elektrību par biržas cenām gan pagaidām izvēlējušies tikai aptuveni seši tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Tas nav pat procents „Latvenergo” klientu, un Latvenergo šobrīd arī apkalpo teju visas Latvijas mājsaimniecības.

„Nujā, īstenībā, jau sākumā, kad es rēķināju, man likās, ka tas varētu tā būt. (..) Nu, es domāju tā, ka kādus mēnešus es vēl pagaidīšu, varbūt to pusgadu un skatīšos, jo līguma laušana nebija tik daudz, 16 eiro, var teikt, mēneša maksa. Un, ja tas uz vairākiem mēnešiem arī ietekmē, tad tas būtu izdevīgi,” saka Ilze.

Kā skaidro eksperts, biržā elektrības cena saglabājusies īpaši zema jau vairākus mēnešus pēc kārtas, kas esot nebijis gadījums. „Latvenergo” tas ir īpaši izdevīgi, jo var elektrību iepirkt lētāk, nekā pārdot patērētājiem, kas izvēlējušies fiksētos tarifus.

„Izvēloties biržas cenu, patērētājs nezina, kāda būs cena nākamajā mēnesī, un nevēlas lieki riskēt. Īpaši situācijā, kad atvērtais tirgus ir pilnīgs jaunums. Līdz ar to patērētājs izvēlas kaut ko zināmu – konkrēta cena un tās dēļ izvēlas to piedāvājumu,” skaidro Irklis.

Sākoties gada siltajam laikam, elektrības cenas gan palielinās, tomēr vasarā ir arī ievērojami mazāks tās patēriņš. Vērtējot visa gada garumā, eksperts pieļauj – biržas cena ir izdevīgāka par fiksētajiem tarifiem, un arvien vairāk mājsaimniecību varētu izvēlēties tieši tai piesaistīto pakalpojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti