Pēcpusdiena

ECT ierosinājusi lietu pēc reģionālā laikraksta sūdzības par pašvaldību avīzēm

Pēcpusdiena

Saeima atbalstījusi sociālās uzņēmējdarbības likumu

Nodots saskaņošanai jauns regulējums dzīvojamo telpu īres tirgum

Visu īres līgumu reģistrāciju Zemesgrāmatā cer ieviest 2019.gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ekonomikas ministrija nodeva starpinstitūciju saskaņošanai Dzīvojamo telpu īres likumprojektu, kas būs jauns regulējums īres tirgū un paredzēs arī visu īres līgumu reģistrēšanu Zemesgrāmatā. Ministrija cer, ka regulējums stāsies spēkā no 2019.gada.

Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta direktors Mārtiņš Auders Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” skaidroja, ka jaunais regulējums veicinās investīcijas īres namu sektorā. 20 gadu laikā Latvijā nav uzbūvēts neviens īres nams, jo investori nejūtas droši regulējuma trūkuma dēļ, norādīja Auders.

Tāpat pašlaik ir iespējamas situācijas, kad cilvēks iegādājas dzīvokli izsolē, bet, tā kā īres līgumi nekur nav reģistrēti, izrādās, ka dzīvoklis ir aizņemts un tajā ir īrnieki. Vienotais īres līgumu reģistrs Zemesgrāmatā šo problēmu atrisinātu, skaidroja Auders.  

Viņš norādīja, ka šāds reģistrs arī aizsargās īrnieku tiesības, jo īpašnieka maiņas gadījumā reģistrētais īres līgums būs saistošs jaunajam īpašniekam. Saskaņā ar jauno regulējumu īres līgumi vairs nevarēs būt beztermiņa, bet varēs noslēgt līgumu kaut vai uz 99 gadiem.

Esošajiem īrniekiem būs pārejas periods - piecus gadus viņi saglabās savas īres tiesības saskaņā ar līgumu arī, ja tas nebūs reģistrēts Zemesgrāmatā.

Auders pauda, ka ministra cer, ka likums stāsies spēkā 2019 gada 1.janvārī, tas gan būs atkarīgs no tā, cik raiti to izskatīs Saeimā.  

Jau ziņots, ka  jaunais likums ietvers prasības dzīvojamo telpu izīrēšanai, lietošanai īres līguma darbības laikā un īres līguma izbeigšanai neatkarīgi no tā, kā īpašumā ir dzīvojamā telpa. Dzīvojamās mājās esošo nedzīvojamo telpu īres līgumus vai kopmītnēs esošu telpu īres līgumus arī turpmāk būs jāslēdz Civillikumā noteiktajā kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti