Krustpunktā

Eksperti: Polija šobrīd skeptiska par ES rīcībspēju un spēku

Krustpunktā

Žurnālisti: Šobrīd nav lielo ideju laikmets. Kučinkskis ir darītājs

Rīgā šogad pieaug zemes nodoklis un NĪN par dzīvokļiem, kuros neviens nav deklarējies

Visiem rīdziniekiem šogad jārēķinās ar lielāku zemes nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Drīzumā Rīgā dzīvojošie saņems pašvaldības izrakstītos rēķinus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samaksu. NĪN likme šogad Rīgā pieaugs ne tikai par dzīvokļiem, kur neviens cilvēks nav deklarēts, bet arī par zemi.

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšsēdētājs Ilmārs Ziedonis  Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” norādīja, ka Rīgas dome normatīvos aktus, kas paredz NĪN likmes pieaugumu, pieņēma salīdzinoši laicīgi – pērn vasarā. Jaunās prasības skars 38 000 iedzīvotāju.

Ziedonis skaidroja, ka Rīgas dome nolēma atgriezties pie iepriekšējās NĪN likmes par zemi - tā līdz šim bija 1% no kadastrālās vērtības, bet no šā gada būs 1,5%. "Tā ir valstī noteikta likme, bet četrus gadus Rīgas dome bija samazinājusi šo likmi uz sava rēķina," skaidroja Ziedonis.

Savukārt juridiskajām personām NĪN likme būs 1,5%. Tiem iedzīvotājiem par dzīvokli, kur ir deklarēti cilvēki, NĪN likme nemainīsies un būs 0,2%-0,6% no kadastrālās vērtības. Savukārt par dzīvokļiem, kur neviens cilvēks nav deklarēts, likme paaugstināta līdz 1,5%.

Rīgas Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes juridiskās daļas vadītāja Ināra Papina Latvijas Radio raidījumā skaidroja, ka pašvaldība jau ir sākusi aprēķināt un izsūtīt paziņojumus par NĪN samaksu. Vispirms šos paziņojumus saņems tie Rīgā dzīvojošie, par kuru īpašumiem NĪN likme nemainīsies.

Taču tūlīt pašvaldība sāks aprēķināt arī NĪN saskaņā ar paaugstināto likmi. Pašvaldībai paziņojumi par NĪN samaksu ir jānosūta līdz šā gada 15.februārim.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija gan lūgusi Rīgas domes vadībai uz diviem mēnešiem noteikt pārejas periodu jauno normu ieviešanai. Taču šis jautājums, pēc pašvaldības pārstāvju sacītā, ir Rīgas domes vadības ziņā.

Jau ziņots, ka daudzi Rīgā dzīvojošie ir nepatīkami pārsteigti par Rīgas domes lēmumu septiņkārt palielināt NĪN likmi par dzīvokli, ja neviens cilvēks šajā īpašumā nav deklarēts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti