Visi dzīvojamo telpu īres līgumi, iespējams, būs jāreģistrē Zemesgrāmatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Visi dzīvojamie telpu īres līgumi būs jāreģistrē Zemesgrāmatā. Šāda prasība iekļauta Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā Dzīvojamo telpu īres likumprojektā, kas nodots sabiedriskajai apspriešanai, informē EM.

Atšķirībā no pašreiz spēkā esošā īres tiesiskā regulējuma, jaunajā likumprojektā paredzēta visu īres līgumu reģistrācija Zemesgrāmatā. Tādējādi tikšot nodrošināta publiski pieejama un ticama informācija par noslēgtajiem darījumiem.

Savukārt iepriekš noslēgtais īres līgums būs saistošs jaunajam ieguvējam tikai tad, ja īres līgums būs nostiprināts Zemesgrāmatā.  Šāda publiski pieejama informācija ļaus mazināt ēnu ekonomiku īres tirgū, pārliecināta EM.

Izīrētājiem un īrniekiem netikšot radītas papildu izmaksas, jo paredzēts atbrīvot no Zemesgrāmatu likumā noteiktajām kancelejas nodevām.

Vēl viena būtiska izmaiņa - īres līgumu turpmāk vairs nevarēs noslēgt uz nenoteiktu laiku, skaidro EM.

Proti, īres līgums būs slēdzams tikai uz noteiktu laiku. Termiņam beidzoties, īrniekam būs pienākums atbrīvot dzīvojamo telpu, ja vien ar izīrētāju netiek noslēgts jauns īres līgums, skaidro EM.

Tāpat izmaiņas skars īrnieka ģimenes locekļu tiesības – ģimenes locekļi turpmāk neiegūs patstāvīgas tiesības uz dzīvojamās telpas lietošanu. Tādējādi ģimenes locekļi vairs nebūs arī solidāri atbildīgi par saistībām, kas izriet no īres līguma. 

Nolūkā vairāk aizsargāt īrnieku intereses likumprojektā noteikts, ka izīrētājs varēs paaugstināt īres maksu īres tiesisko attiecību laikā tikai tad, ja īres līgumā būs paredzēti principi un kārtība īres maksas paaugstināšanai, piemēram, paaugstināšanas sasaiste ar gada vidējo inflāciju.

EM skaidro, ka jaunais likums ietvers prasības dzīvojamo telpu izīrēšanai, lietošanai īres līguma darbības laikā un īres līguma izbeigšanai neatkarīgi no tā, kā īpašumā ir dzīvojamā telpa. Dzīvojamās mājās esošo nedzīvojamo telpu īres līgumus vai kopmītnēs esošu telpu īres līgumus arī turpmāk būs jāslēdz Civillikumā noteiktajā kārtībā.

"Pagājušajā nedēļā parakstījām sadarbības memorandu nekustamā īpašuma tirgus attīstībai, kas paredz gan konkrētus uzdevumus valdībai, gan konkrētas apņemšanās no nozares komersantiem.

Pēc vairāku gadu diskusijām mums ir izdevies rast pirmos kopsaucējus arī jauniem nosacījumiem īres tirgus regulējumā.

Šodien sabiedriskai apspriešanai nodotais likumprojekts ir nākošais solis, ko speram uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, investīciju piesaistei un ēnu ekonomikas mazināšanai," uzsver EM valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti