Panorāma

Eiropa turpina cīņu ar koronavīrusu

Panorāma

Vēl 41 jauns gadījums, kopā 180

Iepērkoties obligāta divu metru distance!

Visās tirdzniecības vietās cilvēkiem obligāti jāievēro divu metru distance

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Visās tirdzniecības vietās no piektdienas, 20. marta, cilvēkiem obligāti jāievēro divu metru distance, par šo prasību preses konferencē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis.

Visās tirdzniecības vietās cilvēkiem obligāti jāievēro divu metru distance
00:00 / 03:23
Lejuplādēt
Viņš norādīja, ka ar izdoto EM rīkojumu Latvijas tirgotājiem uzdots nodrošināt papildu drošības pasākumus tirdzniecības vietās, tajā skaitā nodrošināt pircēju sociālo distancēšanos divu metru attālumā.

 

Tirdzniecības vietās, kas ir lielākas par 100 kvadrātmetriem, jābūt izvietotām īpašām norādēm ar aicinājumu ievērot sociālo distancēšanos. Vēl tirdzniecības vietās reizi 15 minūtēs jāatskaņo brīdinājums klientiem ar aicinājumu nedrūzmēties un nepavadīt veikala telpās ilgu laiku.

Tāpat EM nule kā vienojusies ar elektroapgādes uzņēmumu "Latvenergo", ka Covid-19 ārkārtas stāvokļa laikā gadījumos, kad kāds klients nebūs laikus norēķinājies par patērēto elektroenerģiju, pakalpojums netiks atslēgts.

Vienlaikus vismaz pašlaik ministrija neplāno meklēt veidus, kā atvieglot rēķinu nomaksu par komunālajiem pakalpojumiem. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme vēlreiz uzsvēra, ka dīkstāves pabalstiem darba devēji var pieteikties jau pašlaik. To izmaksās darbiniekiem, kuri pašlaik uzņēmuma darbības apturēšanas dēļ nestrādā un par kuriem darba devējs maksājis darbaspēka nodokļus. Šīs ziņas darba devējs apliecina iesniegumā VID.

Savukārt par iespējamām atbalsta formām inviduālajiem komersantiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem valdībā vēl spriedīs.

"Darba devējs uzņemas atbildību par sniegto ziņu patiesumu, apliecinot, ka dīkstāvē esošais darbinieks nav bijis slims vai reģistrējies kā bezdarbnieks. Vēlreiz saku: tagad ir skaidrība par normālo nodokļu režīmu, citos režīmos strādājošajiem - individuālajiem komsersantiem un mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājiem - jāseko līdzi. Tālākais mehānisms: pašam darbiniekam nav jāzvana VID, bet jāvēršas pie darba devēja, kurš tiesīgs vērsties VID ar šādu pieteikumu par dīkstāves pabalstu strādājošajiem," teica Jaunzeme.

Covid-19 pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijas valdība mobilizējusi jau vairāk nekā divus miljardus eiro. Valsts ne tikai maksās pabalstus dīkstāvē esošo uzņēmumu darbiniekiem, bet būs iespēja uzņēmumiem atlikt nodokļu samaksu līdz trim gadiem. Plānotas arī garantijas par bankas kredītu brīvdienām un par apgrozāmajiem līdzekļiem darbības uzturēšanai.

Lai par šiem atbalsta pasākumiem sniegtu iespējami plašu un skaidru informāciju, EM kopā ar "Altum" un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru jau tuvākajās dienās organizēs informatīvos tālruņus. Arī VID nodokļu administrācija veidos atsevišķu tālruņa līniju, kurā uzņēmēji varēs saņemt informāciju saistībā ar jaunākajiem valdības pieņemtajiem lēmumiem.

KONTEKSTS:

Ar mērķi ierobežot infekcijas Covid-19 izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti. Līdz piektdienai, 20. martam, Latvijā apstiprināti 111 "Covid-19" gadījumi.

Covid-19 pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijas valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā divu miljardu eiro apmērā. Valsts maksās dīkstāvē esošo uzņēmumu darbiniekiem pabalstus, tāpat paredzēta iespēja uzņēmumiem atlikt nodokļu samaksu līdz trim gadiem. Plānotas arī garantijas bankas kredīta brīvdienām un apgrozāmos līdzekļus darbības uzturēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti