Visas eirozonas valstis atbalsta aizdevuma programmu Grieķijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Visas eirozonas valstis atbalstījušas jauno aizdevuma programmu Grieķijai, paziņoja  Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis („Vienotība”).

„Šodien visas eirozonas valstis pabeidza formālo vienošanās ar Grieķiju apstiprināšanu. Un pirms neilga laika arī parakstīja saprašanās memorandu par jaunu starptautiskā aizdevuma programmu,” Latvijas Radio apstiprināja EK viceprezidents.

Tādējādi tagad ir pabeigtas visas formālās procedūras un Grieķija pirmo maksājumu varēs saņemt jau ceturtdien, 20.augustā.

Pirmais naudas pārskaitījums būs 26 miljardu eiro vērtībā. 16 miljardi eiro no šīs summas nonāks Grieķijas valdības rīcībā, lai veiktu tostarp arī aizdevumu atmaksu. Savukārt vēl 10 miljardi eiro tiks rezervēti atsevišķā kontā Grieķijas banku sektoram, tomēr par šīs summas izmaksu lems tikai pēc banku aktīvu kvalitātes izvērtējuma. 

Dombrovskis skaidro, kā funkcionē jaunā starptautiskā aizdevuma programma: „Eiropas Stabilitātes mehānisms ar dalībvalstu garantiju piesaista finansējumu starptautiskajos finanšu tirgos un par tādām pašām izmaksām, procentiem aizdod to Grieķijai. Līdz ar to Latvijai un nevienai citai eirozonas valstij nekādu papildus slogu neuzliek.”

Jau vēstīts, ka finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai atbalstīja Vācijas Bundestāgs. Līdzīgu lēmumu pieņēma arī Spānijas, Igaunijas un Austrijas likumdevēji. 

Arī Latvija piekritusi jaunam aizdevumam ar nosacījumu, ja Grieķija apstiprina aizdevēju prasības un ja tās parāda norakstīšanas gadījumā Latvijas tēriņi tiks kompensēti.

Trešā palīdzības programma paredz Grieķijai piešķirt aizdevumu 85 miljardu eiro apmērā.

Apmaiņā pret šo aizdevumu Atēnas apņēmušās reformēt gāzes tirgu, atcelt agras pensionēšanās plānus, likvidēt degvielas cenas atlaides lauksaimniekiem un palielināt dažus nodokļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti