Virzot nevienlīdzības mazināšanas idejas, izpaliek nodokļu izmaiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nevienlīdzības mazināšanas darba grupa trešdien atbalstīja vairākus pasākumus, kam nākamā gada budžetā būtu jādod zaļā gaisma nevienlīdzības mazināšanai. Taču šo pasākumu vidū nebija līdz šim bieži piesauktās ieceres audzēt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošajiem. Pie šiem un citām iespējamajām izmaiņām nodokļu politikā atbildīgā Finanšu ministrija vēl nav sākusi darbu, lai gan nākamā gada budžeta aprises valdībā sāks apspriest jau jaunnedēļ.

Darbu pie valsts nākamā gada budžeta valdība sāks nākamajā nedēļā, un jau iepriekš prognozēts, ka šis darbs būs sarežģīts un smags. Visas ministrijas gandrīz 300 pieprasījumos nākamgad budžetā prasījušas papildus piešķirt vairāk nekā pusmiljardu latu, lai gan budžeta iespējas ir desmitkārt mazākas. Finansējumam ir pieejami 50 miljoni latu.

Labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) vadītā Nevienlīdzības mazināšanas darba grupa trešdien no visiem ministriju pieprasījumiem kā atbalstāmus atzinusi 60. To īstenošana tieši vai netieši palīdzētu mazināt nevienlīdzību valstī, un ministre cer, ka valdība tos atbalstīs. „Ja reiz nevienlīdzības mazināšana Latvijā ir ne vien formāli deklarēta prioritāte, bet objektīvi risināma problēma, tad, acīmredzot, darba grupas vērtējums var palīdzēt vienoties par finansējamām iniciatīvām gan Ministru kabinetam, gan Saeimai,” norāda Viņķele.

Atbalstīta, piemēram, pabalstu palielināšana personām ar invaliditāti, valsts galvojumu ieviešana hipotekārajiem kredītiem mājokļu iegādei ģimenēm ar bērniem un citi. Nevienlīdzību palīdzētu mazināt arī neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādībā esošajiem paaugstināšana. Taču to darba grupa trešdien nevērtēja, jo Finanšu ministrija šādus priekšlikumus vēl nav iesniegusi.

Finanšu ministrijā atzīst, ka darba grupa darbu pie iespējamajām izmaiņām nodokļu politikā vēl nemaz nav sākusi. „Līdz šim darba grupa nav sasaukta, jo finanšu ministrs [Andris Vilks] ir atvaļinājumā. Bet, tiklīdz viņš atgriezīsies, augusta sākumā plānots sasaukt darba grupu un par šiem jautājumiem diskutēt,” saka ministrijas pārstāve Lelde Kaunese.

Darba grupu uzdots izveidot jūlija pirmajā pusē pēc tam, kad darba devēji prasīja pildīt solīto un turpināt mazināt darbaspēka nodokļus. Atsevišķi valdības locekļi iepriekš šaubījās, vai budžeta iespējas ļaus vienlaikus gan mazināt darbaspēka nodokļus, gan arī celt neapliekamo minimumu un atvieglojumus. Šai problēmai darba grupā arī ir jārod risinājums.

„Budžeta aprises jau nākošnedēļ valdībā tiks veidotas un ļoti būtiski, lai mēs saprastu, vai valdība turēs solījumu attiecībā uz darbaspēka nodokļiem. Tāpēc šādas darba grupas sanākšana būtu ļoti nozīmīga,” uzsver Līga Meņgelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja.

Meņgelsone arī norāda, ka darbu pie izmaiņām nodokļu politikā vajadzētu sākt iespējami ātri un ar to īpaši kavēties nevajadzētu. Darba devēji nākamā gada budžetā atbalsta ne tikai darbaspēka nodokļu mazināšanu, bet arī atvieglojumu celšanu par apgādībā esošajiem.
Finanšu ministrijā sola, ka darba grupa iespējamās izmaiņas nodokļu politikā izstrādās līdz noteiktajam termiņam - 23.augustam

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti