Virzīs stingrākas valodas prasības ārzemniekiem zemes iegādei Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeimas komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā ir atbalstījusi augstākas valsts valodas zināšanas prasības ārzemniekiem, kuri pērk lauksaimniecības zemi Latvijā. 

Tālākai virzībai otrdien, 9. maijā, atbalstīti likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" grozījumi, kas paredz, ka ārzemniekiem - potenciālajiem Latvijas lauksaimniecības zemes pircējiem - būs jāprot valsts valoda par trim līmeņiem augstākā pakāpē, pēc Ministru kabineta noteikumiem tā ir B līmeņa 2. pakāpe.

Potenciālajam zemes pircējam būs jāspēj sarunāties par sadzīves un profesionāliem jautājumiem, skaidri formulēt un pamatot savu viedokli, jālasa un jāsaprot dažāda satura teksti, jāspēj uzrakstīt dažāda veida darbam nepieciešamie dokumenti. Tāpat būs jāprot uztvert un saprast dabiskā tempā runātus tekstus par dažādiem tematiem, kā arī izvērstus tekstus par sadzīves un profesionāliem jautājumiem.

Precizētas prasības par zemes turpmākās izmantošanas plāna prezentēšanu pašvaldību komisijās. Likumprojektā norādīts, ka komisijas to varēs prasīt tikai nepieciešamības gadījumā.

Par likumprojekta pieņemšanu vēl jālemj parlamentā. 

Jau ziņots, ka Saeima likuma grozījumus skata atkārtoti, jo tos Valsts prezidents Raimonds Vējonis parlamentam nodeva otrreizējai caurlūkošanai. Valsts prezidents uzskatīja, ka pieņemtais regulējums ir nepilnīgs, jo likumā ietvertās prasības bijušas pretrunīgas.

Likumā bija paredzēts, ka pašvaldību zemes komisijām ir pienākums uzklausīt potenciālā lauksaimniecības zemes pircēja prezentāciju par to, ko viņš ir iecerējis darīt šajā īpašumā. Šī prasība bujusi pretrunā ar likumā noteikto prasību zemes pircējam prast latviešu valodu zemajā A līmeņa 1. pakāpē.

Grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" paredz arī neļaut ārzemniekiem pirkt zemi, ja viņi pastāvīgi neuzturas Latvijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti