Virza tālāk ideju par izdienas pensijām vai iemaksām 3.pensiju līmenī VID darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki ar speciālajām pakāpēm, kuri sasnieguši 40 gadu vecumu un iestādē nostrādājuši vismaz 20 gadu, varēs saņemt izdienas pensiju, pirmdien, 27.augustā, nolēma valdības komiteja. Pārējie darbinieki pēc pieciem dienestā nostrādātiem gadiem saņems iemaksas 3. pensiju līmenī.

Izdienas pensija pašlaik pienākas virknei profesiju iekšlietu struktūrās, taču VID darbinieki, piemēram, muitā strādājošie, šādas privilēģijas nesaņem.

Izdienas pensiju sistēma gan tiek kritizēta par to, ka tā motivē darbiniekus agrāk pamest amatu.

Tādēļ VID visiem darbiniekiem izdienas pensijas plānots pakāpeniski aizstāt ar iemaksām 3. pensiju līmenī.

"Lai mēs nekāptu dziļāk izdienas pensiju virzienā, kas pēc būtības rada daudz defektus, piemēram, motivējot profesionāļus ātrāk aiziet no darba, darot līdzīgu darbu apsardzes kompānijās, vienlaikus saņemot izdienas pensijas, tad mēs esam sagatavojuši Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem citu risinājumu, kas ir pamatā balstīts uz iemaksām 3. pensiju līmenī, vecāka gada gājuma darbiniekiem atstājot izdienas pensijas, bet visiem pārējiem, kam ir vismaz piecu gadu stāžs, sāktu iemaksas 3. pensiju līmenī, kuru pensionējoties profesionālis varētu saņemt," skaidroja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Izdienas pensijas VID darbiniekiem nākamgad valstij papildus izmaksās pusotra miljona eiro.

Bet aptuveni 700 000 eiro iemaksām 3. pensiju līmenī Finanšu ministrija (FM) nodrošinās no esošajiem resursiem. Priekšlikums vēl jāapstiprina valdībai un Saeimai.

Finanšu ministrija uzskata, ka nākotnē arī citās iestādēs izdienas pensijas varētu aizstāt ar iemaksām 3.pensiju līmenī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti