Pasaules panorāma

Pārtrauc karantīnu Covid-19 izcelsmes pilsētā

Pasaules panorāma

Bez pajumtes Covid-19 krīzes laikā

Vīrusa izraisītā krīze ASV: bezdarbs, parādi un ieroči

Vīrusa uzliesmojums ASV izraisa ekonomisko krīzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) aizvadītajā mēnesī pieaudzis bezdarba līmenis, un eksperti paredz, ka tas varētu sasniegt globālās finansiālās krīzes laika rādītājus. ASV ekonomika šobrīd principā ir iesaldēta un, neskatoties uz ASV valdības solīto atbalstu bez darba palikušajiem, visticamāk, vairums sektoru neatgūsies gadiem.

Tikai pēdējās nedēļās Amerikas Savienotajās Valstīs iesniegti vairāk nekā 10 miljoni pieteikumu bezdarbnieku statusam, kas ievērojami pārspēj jebkādu iepriekš apkopoto statistiku, pat salīdzinot ar globālās ekonomiskās krīzes un Lielās depresijas laiku pagājušajā gadsimtā. Turklāt eksperti lēš, ka bez darba palikušo skaits varētu būt vēl lielāks, ņemot vērā, ka ne visi pieteikušies atbalstam un ne visiem ir tādas iespējas.

"Nekad Starptautiskā Valūtas fonda vēsturē neesam pieredzējuši, kā pasaules ekonomika pilnībā apstājas. Tas ir vēl sliktāk nekā globālās finansiālās krīzes laikā," sacījusi Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore Kristalina Georgijeva.

Darbavietas visvairāk zaudējuši tie, kuri līdz šim strādāja ēdināšanas un izklaides sektoros, bet pašreizējā krīze kopumā ietekmē visus ASV iedzīvotājus. Jānis Kancāns, kurš gandrīz 20 gadu strādājis Ņujorkā globālās bankās ar ieguldījumiem un cīnījies pret naudas atmazgāšanu, paredz, ka situācija kļūs tikai sliktāka.

"Lēš, ka tā ir ne tikai sliktākā krīze kopš 2008. gada, bet gan kopš Lielās depresijas laika, kas notika pagājušā gadsimta 30. gados, kad bezdarba līmenis sasniedza 24%. Tagad lēš, tā gan ir tikai spekulācija, jo cilvēki nezina, ka tie varētu būt 24%, 30%. Tas viss atkarīgs no faktoriem, kurus nezinām, piemēram, cik ilgi tas vīruss plosīsies. Ekonomika Amerikā būtībā ir iesaldēta," pauda Kancāns.

Viņš paredz, ka turpmāko pusgadu ekonomika paliks pilnībā iesaldēta, bet pēc tam atkopšanās process ilgs vairākus gadus, un tas nenotiks vienmērīgi. Viņaprāt, tehnoloģiju uzņēmumi atkopsies pirmie, bet, piemēram, izklaides un kultūras nozares, visticamāk, neatkopsies vēl vairākus gadus. Vēl pirms aptuveni mēneša Kancāns devās ar vilcienu uz Ņujorkas centru. Tagad, tāpat kā daudzi citi, finanšu eksperts strādā attālināti. Volstrīta, Brodveja un citas tik slavenās finanšu megapoles ielas, kā paredz Kancāns, nākotnē, visticamāk, kļūs vien par tūristu apskates vietām.

"Es katru dienu kāpu vilcienā, braucu uz "Deutche Bank" Volstrītā, kur es strādāju naudas atmazgāšanas novēršanas birojā, vadīju vienu departamentu tur. Tas ir viss beidzies. Manhetenā biroju telpas ir tukšas tagad. Cilvēki strādā no mājām, kas var. Tas iespaido nekustamo īpašumu. Piemēram, ne tikai cilvēks dzīvoklī baidās, ka viņš nevar samaksāt īri, bet arī komerciāli. Cilvēki, uzņēmumi, kuri īrē birojus, tie, kam ir, piemēram, hipotēka jāmaksā bankai, cilvēkiem tā naudas plūsma beidzas. Tādā ziņā nekustamo īpašumu tirgus arī beidzas," stāsta Kancāns.

Pašreizējā krīze arī mudinājusi cilvēku iegādāties ieročus. Martā ASV pārdoti teju divi miljoni ieroču vienību. Eksperti izteikuši bažas, ka sabiedrībā varētu pieaugt vardarbības līmenis. Kancāns pieļauj, ka, iespējams, bīstamāka kļūs cilvēku ikdiena mājās. Tie ikdienas strīdi, kuri līdz šim beidzās bez ieroču iesaistes, tagad potenciāli varētu kļūt bīstamāki. Tomēr masveida slaktiņu iespējamību eksperts noraida.

"Es domāju, ka tāds haoss, kur notiek šaušanās vai civilnemieri, pielietojot šauteni, neizcelsies šeit. Par to es šaubos. Tāds agresijas gājiens Amerikā nav bijis. Atskatoties uz Lielo depresiju pagājušā gadsimta 30. gados, kur cilvēki bija nonākuši tādā nabadzībā kā nekad un šautenes arī bija atļautas, bet civilie nemieri ar šautenēm nenotika," uzskata Kancāns.

Vēsturiski amerikāņi iepirkuši ieročus pēc lielākām masveida slepkavībām, kā arī pēc tam, kad ASV līderi lēmuši ieviest stingrākus ierobežojumus tirdzniecībā. Ieroču lobijs ASV ir nemainīgi spēcīgs, un arī tagad ir panākts, ka vairumā štatu ieroču veikali paliek vaļā – tāpat kā citas pirmo nepieciešamības preču tirdzniecības vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti