Pievienotā vērtība

Govis sūta īsziņas un ekleri pienāk pa pastu jeb Latvijas uzņēmumu digitalizācija

Pievienotā vērtība

Ergonomiska darba vide mājstrādes laikā. Latvijas uzņēmumu labie piemēri

Degvielas mazumtirgotājs AS "Virši-A" iesoļo Baltijas biržā

«Virši-A» biržā piesaistīto kapitālu plāno investēt alternatīvo degvielas veidu piedāvājuma izstrādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Degvielas mazumtirgotājs AS "Virši-A" Baltijas biržā piesaistīto kapitālu plāno investēt alternatīvo degvielas veidu piedāvājuma izstrādē, to intervija Latvijas Radio raidījumā "Pievienotā vērtība" atzina kompānijas valdes priekšsēdētāju Jānis Vība. 

Viņš atzina, ka kompānijas attīstības plāni līdz ar iesoļošanu Baltijas biržā ir pietiekami ambiciozi. Degvielas mazumtirdzniecības nozare, pēc Vības teiktā, ir gana resursu ietilpīga – ja ir vēlme attīstīties, ir jāveic lielas investīcijas, gan būvējot jaunas degvielas uzpildes stacijas, gan investējot jaunos produktos.

"Tāpēc tas primārais, ko mēs tagad redzam tieši attiecībā uz biržā piesaistīto kapitālu, plāns ir investēt šo kapitālu alternatīvo degvielas veidu piedāvājuma izstrādē un pilnveidošanā.

Jo, ko mēs redzam? Eiropas klimata politika skaidri pasaka, ka nākotnē ir jāvirzās uz mazāku CO2 izmešu saucamo pēdu," klāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Viens no iespējamiem virzieniem ir piedāvāt elektroauto uzlādes vietas. Tiesa, diezin vai līdz 2030. gadam kopējais vieglo elektroauto skaits pārsniegs 10% no kopējā vieglo automašīnu autoparka Latvijā, sacīja Vība. Savukārt smago auto segmentā elektrības risinājumi pašlaik "vēl nav pilnībā gatavi".

"Tāpēc mūsu stratēģiskais redzējums, ko mēs arī ar šo kapitālu plānojam atbalstīt, ir tas, ka vieglo auto segmentā ejam laicīgi uz elektrouzlādes infrastruktūras attīstību,

bet smago spēkratu segmentā (..) mēs vairāk redzam saspiestās dabasgāzes un vidējā termiņā arī biometāna [izmantošanu]. Biometāns ir zaļā dabasgāze, ko var iegūt no atkritumiem, pārstrādājot biogāzi un attīrot to līdz biometāna līmenim," stāstīja Vība.

Viņš atzina: lai arī degvielas patēriņš degvielas uzpildes stacijās pieaug, "Virši-A" strādā arī pie ne degvielas segmenta, piemēram, pārtikas attīstības. Šī segmenta īpatsvars kopējā degvielas uzpildes staciju peļņā visu laiku aug.

"Tas ir mūsu mērķis, ka mēs jau tagad laikus sākam diversificēt ieņēmumu avotus, lai tad tajā tālajā nākotnē – pēc padsmit, 20 gadiem, kad dīzeļdegvielas dominance tiešām sāks mazināties, mēs būtu izdarījuši mājasdarbu un šis biznesa plāns varētu  pielāgoties jaunajai realitātei," teica Vība.

Viņš sacīja arī, ka kompānijai ir skaidrs plāns, kā 3–5 gadu laikā apsteigt degvielas mazumtirdzniecības līderus, kas, atšķirībā  no "Virši-A", ir ārvalstu kapitāla kompānijas.

KONTEKSTS:

Pirmdien, 25. oktobrī, sākās degvielas mazumtirgotāja "Virši-A" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO) iekļaušanai biržas alternatīvajā tirgū "First North". Parakstīšanās uz uzņēmuma akcijām norisināsies līdz 5. novembrim, vēsta LETA.

Kopumā uzņēmums ir tiesīgs izteikt akciju publisko piedāvājumu līdz 1 509 121 akcijai ar iespēju palielināt šo apjomu vēl par 226 368 papildus akcijām. Vienas akcijas cena ir 4,49 eiro un minimālais ieguldījums ir viena akcija.

IPO rezultātā "Virši" plāno piesaistīt jaunu kapitālu līdz 6,9 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti