Dienas ziņas

Baltkrievijā aizturētos apsūdz terorisma plānošanā

Dienas ziņas

Īpašo bērnu mammas stiprina fizisko sagatavotību

Vīnkopji:vīnogu raža šogad ienāksies vēlāk

Vīnogu ražu Latvijā šogad gaida vēlāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Siltā ziema un aukstais pavasaris ietekmējis arī vīnogu augšanu. Vīnkopji lēš, ka ogu novākšana šogad sāksies par divām nedēļām vēlāk. Tas, cik ātri ogas aizmetušās un vai to ir pietiekami daudz, atkarīgs arī no saimniecības atrašanās vietas un izvēlētās vīnogu šķirnes.

Tukuma pievārtē skatu piesaista zaļa nogāze ar vīnogulāju stādiem, kuros jau redzami ķekari ar zirņa lieluma ogām.

Zemnieku saimniecība ''Mazburkas'' ar vīnogu audzēšanu nodarbojas jau piecpadsmit gadus. Saimniecības īpašniece Gunta Niedra stāsta, ka viņu vīnogu lauks ir aptuveni četru hektāru platībā. “Precīzi ir grūti pateikt, jo tas ražojošais apjoms mainās. Ir šķirnes, kas vienu gadu vairāk ražo, vienu gadu atpūšas. Bet ir gadi, kad tām kaut kas nepatīk un ir pavisam maz ogu,” skaidro Niedra.

Saimniece stāsta, ka galvenokārt ražas lielumu ietekmē laika apstākļi. Šis gads ir bijis visai neparasts. “Manas vīnogas priecājās par vēlo pavasari, jo uz lauka tad viss notiek vēlāk. Arī salnas šogad nebija tādas kā iepriekšējā gadā. Tas bija labi, saglabājās visi dzenošie pumpuri. Bet uz doto brīdi man nepatīk tas karstums un lietus,” stāsta “Mazburku” īpašniece.

Tiek prognozēts, ka lauka vīnogu ražas novākšana šogad būs par divām nedēļām vēlāka, nekā ierasts. Bet to, kāda būs ogu kvalitāte, saimniece prognozēt vēl neņemas, gluži tāpat kā tūristu skaitu.

Kroņauces vīnogu dārza saimnieks Edgars Zihmanis teic, ka vīnogu raža lielā mērā atkarīga ne tikai no laika apstākļiem, bet arī no vīnkopja. “Daba ietekmē ļoti daudz, bet otrs ir vīnkopis, kas rūpējas par to, lai vīnogas ražotu. Pēc būtības vīnoga ir gatava katru gadu dot ogas. Šogad bija milzīgi daudz darba, it sevišķi lauka vīnogām, jo  maija mēnesī, pat nevar teikt, ka viss nosala, bet vienkārši iznīka tie pumpuri, jo viņi nespēja izvilkt tik garu to miera periodu,” atklāja Zihmanis.

Vīnogu dārzā Kroņaucē līdzās lauka vīnogām siltumnīcās tiek audzētas arī lielogu vīnogas. Pirmās ogas būšot gatavas jau pēc nedēļas, bet šķirnes izvēlētas tā, lai vīnogu sezona būtu pēc iespējas garāka. Priecāties par lielajiem ķekariem gan vēl esot pāragri.

“Šobrīd attīstās visas slimības, un, ja dārzā attīstās kāda slimība, obligāti ir jāapkaro, jo citādi ražu var pazaudēt. Vēl nekas nav galā, vēl tā cīņa ir tikai pusceļā,” saka Zihmanis.

Pirmo ražu vīnogulāji dod trešajā gadā, bet to, kad ogas gatavas, nosaka pēc cukura daudzuma tajās. Latvijā vīnogu ražas laiks varot sākties augustā un dažkārt ilgstot pat līdz oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti