Priekšstats, ka Latvijā audzētās vīnogas ir sīkas, skābas, zilas odziņas, jau sen esot maldīgs. Bauskas pievārtē Gata Kužuma vīnogu dārzā ir vairāk nekā 500 šķirnes vīnogu, kuras droši var salīdzināt ar siltajās zemēs audzētajām.
Atšķirībā no dārzeņu audzētājiem, vīnogu audzētājus mazāk ietekmējot energoresursu cenu lēciens, jo vīnogas lielākoties aug dārzā vai neapkurināmās siltumnīcās. Tomēr vīnogu raža un garšas kvalitāte ir ļoti atkarīga no laika apstākļiem.
"Raža ir liela, cukura ir maz. Lai gan diezgan interesanti līdz šim, kad ņēmām vīnam paraugus, mērījām skābi, ka skābes arī nav. Tā jau varētu iztikt, ja vēl tagad būtu bišķi, bišķi siltāks. Nenormāli trūkst cukura," pastāstīja vīnogu audzētājs Kužums.
Jau sesto reizi septembrī, kad vīnogām jābūt pašā pilnbriedā, Bauskas pilī tika rīkota vīnogu izstāde. Šogad tajā piedalījās desmit Zemgales un Kurzemes vīnogu audzētāji, kuri uz izstādi bija atveduši 150 vīnogu šķirnes. Kā smej vīnogu audzētāji, neviens gads neesot tik slikts, lai nākošais nebūtu vēl sliktāks.
Vīnogu audzētājs Ģirts Miķelsons pastāstīja: "Likās jau, ka nebūs nekas, bet augusts izvilka. Tās agrākās jau it kā ir, jau sākām vākt, bet tās, uz kurām likām vislielākās cerības... Gaidīsim vēl kādu brīdi."
Tomēr lielākā problēma esot spārnotie draugi. Miķelsons norādīja: "Man lielākā problēma ir meža strazdi. Tas dārzs ir meža ielokā, un strazds sēž krūmā. Kad tu nāc klāt, viņš baras: "Ko tu man tagad te lasi ogas nost? Man taču nebūs ko ēst!""
Tomēr, neraugoties uz dažādām problēmām, ar ko saskaras vīnogu audzētāji, uzrunātie norādīja, ka nu jau vīnogu audzēšana Latvijā ir kļuvusi populāra. Noteikti varot teikt, ka vīnogu biznesam ir nākotne.
Tam piekrīt arī Dārzkopības institūta zinātnieki.
"Mums mainās klimats, aizvien pielāgojas ekskluzīvas, labas šķirnes. Lielogu šķirnes, kuras agrāk likās neiespējami audzēt. Tagad tas ir iespējams. Ir arī zināšanu vairāk, es uzskatu. Es domāju, ka noteikti vīnogas kļūst aizvien populārākas," stāstīja Dārzkopības institūta pētniece Dzintra Dēķena.
Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrībā lēš, ka pašreiz Latvijā vīnogas tiek audzētas aptuveni 30 līdz 40 hektāros. Latvijā audzētās vīnogas galvenokārt tiek izmantotas vīna un sulas ražošanai.