Viņķele pensiju indeksāciju saista ar «Metalurga» nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pensiju indeksācija, kas iepriekš tika plānota šā gada rudenī, lielā mērā pašlaik atkarīga no finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma „Liepājas Metalurgs”, kuram valsts galvojusi kredītu. Tā trešdien intervijā Latvijas Radio norādīja Labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Kopš pagājušā gada sociālā budžeta stāvoklis uzrādījis stabilizēšanās pazīmes, tomēr situāciju varētu pasliktināt "Liepājas Metalurga" nedienas, atzīmēja ministre. „Gandrīz ar 100% pārliecību varu teikt, ka indeksācija būtu iespējama. Bet šeit ir lielais Damokla stienis virs valdības – „Liepājas Metalurga” jautājums. Ja „Liepājas Metalurga” akcionāri izlemj palaist uzņēmumu pa vējam, tad Latvijas valstī iestājas noteiktas konsekvences un tas pietiekami būtiski ietekmē kopējos budžeta rādītājus, arī deficītu. Līdz ar to šis jautājums par indeksāciju jāskata arī „Liepājas Metalurga” iespējamo problēmu kontekstā,” sacīja Viņķele.

Ministre uzsvēra, ka „Liepājas Metalurga” akcionāriem būtu „jāapzinās, ka no viņu būs atkarīga arī ļoti daudzu tūkstošu pensionāru cerību piepildījums”.

„Ja lūkojamies uz budžeta deficīta rādītājiem, tad arī šāda veida valsts galvojumi un saistības tiek rēķinātas. Ja iestājas nepieciešamība šo valsts galvojumu īstenot, tad tas vienā rāvienā izmaina budžeta deficīta rādītājus,” skaidroja labklājības ministre.

Jau vēstīts, ka "Liepājas metalurgs" ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijā pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ notiek ar pārtraukumiem. Kompānija iepriekš paziņoja, ka plāno par 8‒10% samazināt darbinieku skaitu. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt.

"Liepājas metalurgs" ir lielākais darba devējs Liepājā – tas nodarbina aptuveni 2300 cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā, tā lielākie īpašnieki ir privātpersonas ‒ Sergejs Zaharjins, Kirovs Lipmans un Iļja Segals.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti