Panorāma

Nosaukti "Spēlmaņu nakts" nominanti

Panorāma

Izglītības nozarei vajadzīgi 75 miljoni eiro

Rietumeiropas bankas "Citadele" neinteresē

Vilks: Pārdodot «Citadeli», pret pircējiem no Krievijas jāizturas piesardzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valstij jābūt pārliecinātai, ka viena no sistēmiski svarīgākajām Latvijas bankām - "Citadele" - nonāk drošās rokās. Tāpēc bankas akciju pārdošanas procesā  īpaša vērība jāpievērš iespējamiem pircējiem no Krievijas. Tā uzskata finanšu ministrs Andris Vilks.

Jau stāstīts, ka pēc "Panorāmas" rīcībā esošās neoficiālās informācijas divi no kopumā pieciem "Citadeles" iespējamajiem pircējiem varētu būt ar Krievijas izcelsmes kapitālu - Latvijā strādājošā "Norvik banka" un "Latvijas balzama" pastarpinātais akcionārs Jurijs Šeflers.

Finanšu ministrs Andris Vilks sarunā ar Latvijas Televīziju uzreiz atbild, ka par pircējiem komentārus nesniegs, taču uzsver - ar investīcijām no Krievijas, jo īpaši tik valstij svarīgā nozarē kā banku bizness, šajā politiskajā situācijā jābūt uzmanīgiem.

Tas ir uzticības bizness. Tur vajadzīga pilnīga skaidrība un kontrole. Es nestādos priekšā, ka Zviedrijas vai Dānijas valdība savām bankām kaut ko var likt darīt. [Krievijas prezidents Vladimirs] Putina kungs, man liekas, jebko var panākt. Viņam tie ir daži vārdi un ir grūti atteikt. Politiska ietekme, kas nav mūsu valsts interesēs. Tas nav iespējams jebkurā Rietumeiropas bankā,” saka Vilks.

Tiesa, cerības, ka par "Citadeles" akcijām varētu interesēties kāda nopietna Rietumeiropas banku grupa, šķiet, ir izplēnējušas. Šīs bankas pēc iepriekšējos gados pārdzīvotās krīzes šobrīd domā par sava biznesa sašaurināšanu, nevis paplašināšanu.

Banku nozares eksperti norāda, ka „Citadeles” pārdošana notiek ļoti sarežģītā laikā. Investori apzinās, ka valstij banka gribot negribot ir jāpārdod līdz gada beigām, kā to paredz vienošanās ar Eiropas Komisiju par atbalsta sniegšanu grūtībās nonākušajai „Parex” bankai. Tas savukārt nozīmē, ka investori par banku varētu piedāvāt daudz mazāku summu, nekā to gaidītu valsts.

Tas galvenais faktors - nevis tas, cik investori piedalās, bet tas, ka visi zina, ka tas aktīvs tāpat ir jāpārdod. Tas ir vissliktākais moments pārdošanas procesā, ka visiem potenciālajiem kandidātiem ir noteikts konkrēts „dedlains”, kad ir jāpārdod. Tā ir vislielākā problēma, ar ko jācīnās esošajiem akcionāriem,” skaidro „Bank M2M Europe” valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons. Viņš uzsver, ka šis faktors padarīs bankas cenu mazāku, jo pircējs varēs diktēt savus noteikumus un savu cenu.

Privatizācijas aģentūras pārstāvji gan ir pārliecināti, ka "Citadeles" akcijas par valstij izdevīgiem nosacījumiem izdosies pārdot par valstij izdevīgu cenu jau šovasar. Par bankas pārdošanu atbildīga ir Ekonomikas ministrija.  Ar ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski „Panorāmai” neizdevās sazināties, jo ministrs atrodoties ārpus valsts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti