Panorāma

Vai NATO turpinās pastiprināti patrulēt virs Baltijas?

Panorāma

ASV apliecina atbalstu Baltijai

Ministri nerunīgi par sankciju ietekmi

Vilks: ES nāksies domāt par kompensācijām Baltijai sankciju gadījumā pret Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijai saistībā ar iespējamām Eiropas Savienības sankcijām pret Krieviju būtu jālūdz Eiropas Savienības (ES) atbalsts, lai mazinātu zaudējumus tās ekonomikai, jo Latvija un tās kaimiņvalstis šāds notikumu pavērsiens ietekmētu daudz vairāk, nekā, piemēram, Īriju vai Portugāli , uzskata Finanšu ministrs Andris Vilks.

Tomēr viņš  uzsver, ka Latvijai draudošās ekonomiskās grūtības nebūtu jāpārspīlē.

„Latvija un Baltijas valstis, ja būtu kādas sankcijas, ciestu visvairāk. Tas jādara zināms arī Briselē [kad premjere Straujuma tur runās], ka Latvija tiktu ietekmēta krietni vairāk nekā Polija, nemaz nerunājot par Vāciju un tālākām valstīm. [Krievija] ir mums galvenais partneris, runājot par precēm un pakalpojumiem, importu un eksportu,” norāda Vilks.

Andris Vilks par iespējamām kompensācijām
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

Kā zināms, ES ir Solidaritātes fonds, no kura ir kompensēti vairākām valstīm plūdu nodarītie zaudējumi pirms dažiem gadiem. Tāpēc jābūt arī kādam atbalsta mehānismam šajā gadījumā. Vilks arī pauda pārliecību, ka ES vadība pret šo situāciju izturēsies ar sapratni un nepieciešamības gadījumā Latvijai tiks kompensēti zaudējumi.

Patlaban vēl nav zināms, cik lieli zaudējumi Latvijai varētu būt gadījumā, ja Krievija spers atbildes soļus pret ES noteiktajām sankcijām. Situācija mainās katru nedēļu, un tāpēc ir jāseko līdzi notiekošajam. Tāpat ietekme būs no tā, cik ilgi norisināsies Ukrainas un Krievijas konflikts - tas var ieilgt arī gadiem, teica ministrs, tāpēc kādiem līdzekļiem no ES ir jābūt paredzētiem.

Šonedēļ Eiropadomes sanāksmē Latvija informēs par nepieciešamību paredzēt kompensācijas.

Kā ziņots, ES un ASV pirmdien vērsušas sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām, kuras tiek vainotas Ukrainas krīzē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti