Vilks atkal aicina ieviest diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks (”Vienotība”) uzskata, ka valdībai nekavējoties būtu jāatriežas pie jautājuma par diferencētu ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neapliekamo minimumu, informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļa. 

Ienākumu nevienlīdzības mazināšanai FM jau iepriekš rosināja ieviest diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu. Tāpat ministrija aicināja atbalstīt minimālās algas paaugstināšanu un atbalstu ģimenēm ar bērniem. Diemžēl priekšlikums par diferencēta ar IIN neapliekamā minimuma ieviešanu neguva politisko atbalstu, norāda FM.

"Uzskatu, ka pie šī jautājuma aktualizēšanas nekavējoties ir jāatgriežas, jo tādējādi augtu zemo algu saņēmēju ienākumi, kā rezultātā nevienlīdzība starp sociālajām grupām mazinātos," uzsver Vilks.

Vilks uzskata, ka politiķiem, kuri gatavojas Saeimas velēšanām, ir jāturpina iesāktais darbs nevienlīdzības mazināšanai arī turpmāk, jo no tā atkarīga Latvijas iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanās un ilgtspējīga valsts izaugsme.

"Neskatoties uz priekšvēlēšanu laiku, kad nozaru ministrijas nāk klajā ar daudziem un dažādiem priekšlikumiem, uzskatu, ka iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanai jābūt prioritāšu augšgalā. Tādēļ aicinu politiskās partijas, kas gatavojas gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, pievērst šai problēmai īpašu uzmanību un sekmēt mūsu ierosinājumus mazināt ienākumu nevienlīdzību, strādājot arī pie nākamā gada budžeta," norāda Vilks.

Finanšu ministrija, strādājot pie šī gada valsts budžeta, piedāvāja īstenot trīs būtiskus ienākumu nevienlīdzību mazinošus pasākumus - minimālās algas palielināšanu, neapliekamā minimuma diferencēšanu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām paaugstināšanu. 

No 2014. gada Latvijā tika samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme darba ņēmējam no 11% līdz 10,5% un darba devējam no 24,09% līdz 23,59%, palielināts neapliekamais minimums no 45 līdz 53 latiem (75 eiro) un palielināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti