Viļānos turpina kooperatīvā apvienot piensaimniecības, ražo bioloģiskus produktus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau 28 gadus Rēzeknes novadā darbojas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Viļāni", kas ir ne tikai simtprocentīgs Latgales piena ražotāju, bet arī bioloģiskā piena pārstrādes uzņēmums. Viļānu kooperatīva pieredze pierāda, ka, apvienojoties piena nozarē, saimniecības var pretendēt ne tikai uz lielākām iepirkšanas cenām, bet arī, ražojot savu oriģinālo produkciju, atrast nišu Latvijas piena tirgū.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Viļāni" piena pārstrādes priekšsēdētāja Aija Kiserovska uzsver, apvienošanās kooperatīvā ļauj nelieliem piena ražotājiem, lauku saimniekiem justies drošāk un arī pretendēt uz augstākām piena iepirkuma cenām. 

Viļānos nostiprinās bioloģiskā piena pārstrādes kooperatīvs
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

"Mēs nodarbojamies ar piena iepirkšanu realizāciju un bioloģiskā piena pārstrādi mājas apstākļos un saražotās produkcijas tirgošanu," pastāstīja Kiserovska. "Pašlaik mums ir 285 kooperatīva biedri. Pieniņu iepērkam Rēzeknes, Preiļu un Varakļānu novadā. Pieniņu vācam pārdienām."

Viļānu kooperatīvs 60% savāktā piena nodot pārstrādei uzņēmumam "Preiļu siers" un "Baltu piens" Lietuvā, taču pārējo daļu savāktā piena pārstrādā paši un pārdot saražoto ar jau daudziem pazīstamo zīmolu "Bryunaļa".

"Mēs šeit pārstrādājam ļoti nelielu bioloģiskā piena daudzumu un ražojam pilnu portfeli bioloģisko produktu. Mums ir piens, kefīrs, skābais krējums, saldais krējums, biezpiens, dažādi jogurti, bezpiedevu jogurti," ar produkcijas sortimentu iepazīstināja Kiserovska. "Ogu jogurti, man šķiet, mums ir ļoti unikāls produkts, jo mēs jogurtiem pievienojam saldētas ogas, nevis biezeņus vai ievārījumus."

Saražotās bioloģiskās piena produkcijas noieta tirgus pārsvarā ir Latgalē.

"Mūsu piena produkti līdz pērnā gada beigām divreiz nedēļā ceļoja uz Rīgas bioloģiskajiem veikaliņiem. Ļoti labs noiets mums ir arī Liepkalnos, pa ceļam iebraucam arī Ikšķilē," teica Kiserovska. "Izbraukuma tirdzniecībā tirgojam tepat Latgalē – Varakļānos, Viļānos, Rēzeknē."

Pašlaik elektroenerģijas un citu resursu straujas cenu kāpums satrauc arī kooperatīva biedrus. Taču, kā uzsver Kiserovska, pagaidām kādas izmaiņas kooperatīva darbā nav plānots ieviest.

"Es uzskatu, ka tas ir labs rādītājs, ka mums par 15% palielinājies iepirktā piena daudzums. Lopbarība zemniekiem ir sagatavota, piena iepirkuma cena bija adekvāta energoresursu un lopbarības cenu kāpumam," paskaidroja Kiserovska. "Tā ka zemnieki ziemai ir gatavi, bet protams, bažīgi, kas notiks tālāk."

Eiropas Komisija piena ražošanas jomā nākotnē galveno lomu atvēl nelielo piena ražotāju attīstībai, un, kā uzsver Latvijas Lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis,

tieši nelielo piena ražotāju apvienošanās lielos kooperatīvos varētu attīstīt Latvijas piensaimniecības nozari.

"Šīs kooperatīvās sabiedrības veido tikai piena ražotāji, un viņi ir apvienojušies, lai piegādātu un dažreiz arī pārstrādātu, kā, piemēram, to dara Dundaga, Straupe, Viļāni, pienu citiem pārstrādātājiem vai paši sev," teica Feldmanis. "Tādu kooperatīvu ir divdesmit. Mūsu asociācijā esošās kooperatīvās sabiedrības saražo līdz pat vienai ceturtdaļai visa Latvijā saražotā piena. Citās valstīs kooperatīvās sabiedrības dod pienu daudz lielākā apjomā – līdz pat 80–90% no kopējā saražotā apjoma. Latvijai arī vajadzētu virzīties uz to pašu mērķi."

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Viļāni" dibināta jau 1993. gadā, bet tās atdzimšana aizsākās 2009. gada nogalē, pēc pieciem gadiem sākot arī piena produktu pārstrādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti