Viļānos izveido jaunu lopbarības pārstrādes līniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lopkopības izmēģinājumu stacija “LATGALE” Viļānu novadā darbojas jau teju 20 gadus. Līdz šim tās galvenie darbības virzieni bija piena lopkopība un tai nepieciešamo graudaugu audzēšana. Tagad iecerēts uzsākt arī lopbarības pārstrādi.

"Lai ar pašu audzētajiem graudiem varam pabarot savus mājlopus, gan arī palīdzēt citiem," – uzņēmuma “Lopkopības izmēģinājumu stacija LATGALE” vadītāja iepazīstina klātesošos viesus ar atjaunotajām ēkām Viļānu novada Radopoles ciemā, kur izveidota lopbarības pārstrādes līnija. Pašlaik tā darbojas testa režīmā, bet turpmāk lopbarību uzņēmums ražos pašu vairāk nekā tūkstoš piena govīm, gan arī īstenos citu pasūtījums.

"Līdz šim tos graudiņus, kas palika pāri no graudaugu ražas, mēs realizējām, tā teikt, graudu uzpircējiem, bet tagad viņi būs ar pievienoto vērtību jau kombinētās lopbarības veidā," norāda "Lopkopības izmēģinājumu stacijas LATGALE" valdes priekšsēdētāja Valentīna Sarkane.

Jaunizveidotās lopbarības pārstrādes līnijas izmaksas ir 1,3 miljoni eiro un no citām tā atšķiras ar to, ka ir kompakta un te paredzēts īstenot pasūtījumus salīdzinoši mazākā apmērā, tā palīdzot mazākām saimniecībām. Tāpat ar Somijā ražotajām tehnoloģijām – tā kļuvusi par vienīgo šāda veida ražotni visā Baltijā.

"Mēs strādājam Skandināvijas valstīs, Krievijā, Polijā un citviet. Bet tas ir pirmais projekts šeit. Tas ir būvniecības konteiners, kas ir pielāgots šai konkrētajai tehnoloģijai, kuras kapacitāte ir ap 2,5 tonnām lopbarības stundā. Tas veido barību pēc receptes, kas ir automātiski ievadīta. Viss process ir automatizēts, lai veidotu devas, sajauktu tās un veiktu daudzas citas funkcijas," skaidro lopbarības pārstrādes iekārtu speciālists Juha Hopaka no Somijas.

“Lopkopības izmēģinājumu stacija LATGALE” šobrīd nodarbina 64 cilvēkus un gluži tāpat kā daudzi citi līdzīga veida uzņēmumi ir saskārusies ar speciālistu, gan arī finansiāla atbalsta trūkumu.

"Mēs esam tālu. Un visa servisa apkalpošana liek klāt savai apkalpošanas cenai 56, 60 eiro klāt ceļa izdevumus un tas nav normāli. Nekur pasaulē tas nenotiek. Tagad tehnika ir ļoti sarežģīta, ļoti jaudīga, ļoti dārga. Ļoti vēlami būtu bezdarbnieku kursi, lai organizē, lai gatavo, vai profesionāli tehniskā izglītība, lai būtu traktoristi. Mums viņi ļoti vajadzīgi, ne tikai mums, bet visā valstī," uzsver “Lopkopības izmēģinājumu stacijas LATGALE” valdes locekle Jevdokija Šlivka.

Lopbarības pārstrādes līnija izveidota kādreizējā graudu kaltes un uzglabāšanas vietā, kas nebija atjaunota kopš pērnā gadsimta 70. gadiem. Mainīgie laika apstākļi mudināja beidzot uzrakstīt projektu Lauku atbalsta dienestam.

"Virzītājspēks, kas mūs uz to virzīja, bija 2017. gada nelabvēlīgie laika apstākļi, lietavas, plūdi, jo mums uz lauka tad palika nenovākti 400 ha labības. Bija nepieciešams palielināt kaltes jaudas. Arī visu to pieņemšanu, uzglabāšanu," stāsta Valentīna Sarkane.

Pašlaik “Lopkopības izmēģinājumu stacija LATGALE” Viļānos apsaimnieko ap 700 hektāriem zemes, ko turpmāk iecerēts paplašināt līdz tūkstotim, bet lopbarības pārstrāde ar pilnu jaudu sāksies šī gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti