Dienas ziņas

Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19

Dienas ziņas

Tukumā vēlas lielāku drošību

Izmēģina komplicētu laukaugu kultūru sēšanu

Viļakas novadā izmēģina komplicētu dažādu kultūraugu sēšanu vienā laukā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vienā laukā zirņi kopā ar auzām, vīķi kopā ar kviešiem – tā šogad tīrumus apsēj zemnieku saimniecībā "Kotiņi" Viļakas novadā. Saimniecībā cer, ka tas ļaus ietaupīt uz augu aizsardzības līdzekļu rēķina un cīņā ar nezālēm, kā arī atvieglos ražas novākšanas procesu.

Zemnieku saimniecībā "Kotiņi" pavasara sēja pilnā sparā rit jau nedēļu. Lai gan šī jau ir 29. darbības sezona, tā nākusi ar daudziem jaunumiem. Viens no tiem – komplicēta dažādu kultūraugu sēšana vienā laukā.

"Ik pēc 30 centimetriem ir zirņi un pa vidu ir auzas. Tātad 15 centimetri starpā, ir visu laiku rinda zirņu, rinda auzu, rinda zirņu, rinda auzu," stāstīja saimnieks Aldis Ločmelis.

Ik gadu lielu daļu no saimniecības sējumu platībām aizņem pākšaugi. Ideja izmēģināt komplicētu sēšanu savos laukos Ločmelim radās pēc tam, kad pie pupu un zirņu novākšanas nācās saskarties ar grūtībām.

"Sanāk tā ar zirņiem, ka katru gadu rudenī piegulst un grūti kuļami ir. 

Arī Eiropa skatās, teiksim, nākošais plānošanas periods skatās uz to, ka būs jāsēj kopā tauriņzieži vai pākšaugi, nu, proteīnaugi, tad lielāks tas Eiropas atbalsts būs," stāstīja saimnieks.

Kā norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC), komplicēta graudaugu un tauriņziežu vai pākšaugu sēšana nav jauna, bet labi aizmirsta vecā metode. Tomēr Latvijā līdz šim tā nav bijusi populāra.

"Tad ir jāpārlāgo stādīšanas iekārtas. Konkrēti "Kotiņu" gadījumā – viņi ir pārkārtojuši sējmašīnu, ka viņi var sēt vienlaicīgi pākšaugus dziļāk un graudaugus iesēt seklāk. Šeit ir arī vairākiem priekšnoteikumiem jābūt. Pirmkārt, ir jāsaprot, ko darīs ar ražu, kā viņi sašķiros vienu kultūru no otras, vai saimniecībai tam ir resurss," stāstīja LLKC augkopības konsultante Inga Freimane.

Tāpat gadījumā, ja lielā daudzumā izplatās kaitēkļi vai slimības, komplicēti sasētajos laukos to apkarošana ar augu aizsardzības līdzekļiem ir teju nepiespējama, jo katram kultūraugam tie ir atšķirīgi. Taču ilgtermiņā no šīs metodes vairāk ir ieguvumu nekā zaudējumu.

"Augsnes agroķīmiskie rādītāji uzlabojas, un arī organiskās vielas palielinās. Šie visi faktori ir tie, kas atvieglo pēc tam vēlākos periodos laukaugu mēslošanu vai dārzeņu mēslošanu,"

norādīja Freimane.

Zemnieku saimniecībā "Kotiņi" pavasara sējas darbi beigsies vien ap jūnija vidu. Līdztekus komplicētajai sēšanai šogad saimniecībā plānots izmēģināt arī rindstarpu vagošanu jeb mehānisko nezāļu apkarošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti