Dienas ziņas

Kas notiek ar Kalvenes senlietu krātuves izveidi?

Dienas ziņas

Šaubīgā gaļa līdz "LIDO" klientiem nav nonākusi

Viļakas novadā atbalsta topošos uzņēmējus

Viļakas novadā ar vairāk nekā 10 000 eiro gadā atbalsta topošos uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai mudinātu attīstīt uzņēmējdarbību, Viļakas novadā iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties projektu konkursā un gūt finansiālu atbalstu ieceru īstenošanai. Pieredze rāda, ka interese ir lielāka nekā iespēja visus atbalstīt.

Aija Pumpure dzīvo Viļakas novada Vilkovā. Tur viņa jau trešo gadu attīsta savu uzņēmējdarbību - maizes un konditorejas izstrādājumu cepšanu. Pirms tam Pumpure bija pastniece "Latvijas pastā", taču pēc 17 nostrādātiem gadiem viņa bija spiesta šo darbu pamest.

"Tur tā kā mainījās, tās slodzes grieza nost, palika 0,1, un es aizgāju prom no pasta. Tad, protams, bija "bezdarbnieki". Un tur piedāvāja, kā parasti - mācīties kaut ko. Nu, tā kā es gribēju kaut ko, vai nu pavārus, vai ko, teicu mazbērniem, ka iemācīšos pareizi vārīt ēst. Bet pavāru tad nebija, bija tikai konditori. Un es aizgāju uz tiem konditoriem," stāsta sieviete.

Neaizbraukt prom, bet uzsākt savu uzņēmējdarbību laukos mudināja arī iespēja piedalīties Viļakas novada domes projektu konkursā "Viļakas novada uzņēmējiem". Par saņemto finansējumu Pumpure iegādājās vajadzīgo inventāru maizes un konditorejas izstrādājumu cepšanai. Sākotnēji pašai gan piedalīties konkursā un rakstīt projektu bija bail. Lielu atbalstu snieguši bērni.

"Es jau nu noteikti nebūtu uzrakstījusi pati un nebūtu piekritusi. Man meita Līga palīdzēja. Bērni pierunāja visus tos PVD [Pārtikas un veterināro dienestu] sākt iet un visu pārējo. Piedalīties vajag obligāti, ja grib kaut ko darīt. Tikai vajag, nu jā, galvenais jau saņemties to drosmi," atzīst maizes cepēja.

Finansējums konkursam "Viļakas novada uzņēmējiem" pašvaldības budžetā tiek ieplānots jau trīs gadus. Pirmajā gadā tam tika atvēlēti 10 tūkstoši eiro, pērn - 16 tūkstoši eiro. Taču ikreiz konkursam iesniegts vairāk projektu pieteikumu, nekā finansiāli ir iespējams atbalstīt. Tas liecina par lielo interesi attīstīt savu uzņēmējdarbību arī laukos. 

"Kā kuru gadu. Vienu gadu mums bija daudz bitenieku, arī aitkopji, bija kalēji. Patiesībā ļoti, ļoti plaši. Mēs neierobežojam šo. Arī informācijas tehnoloģiju speciālisti bija un tāpat mežinieki. Kas tajā brīdī varbūt ir aktuāls. Maz cilvēku uzskata, ka tūrisms ir bizness. Hobijs, jā. Laba laika pavadīšana. Mēs gribam šo stereotipu lauzt un parādīt, ka tūrisms arī ir bizness," skaidro Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Triju gadu laikā finansiālu atbalstu uzņēmējdarbības sākšanai guvuši 23 projekti. Lai gan šī gada Viļakas novada pašvaldības budžets vēl nav pieņemts, jau tiek meklētas iespējas konkursa grantu palielināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti