Dienas ziņas

Simt gadu kopš Satversmes apstiprināšanas

Dienas ziņas

NATO: Eiropā pastāv reāls bruņota konflikta risks

Pagarina NĪN nomaksas termiņu

Vietvaras drīkstēs pagarināt nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeima piešķīrusi pašvaldībām tiesības pārcelt uz vēlāku laiku nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samaksas termiņus.

Saskaņā ar Saeimas steidzamības kārtā lemto, pašvaldībām līdzīgi kā iepriekš arī šogad ir tiesības noteikt citus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus, kas atšķiras no likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteiktajiem, tos pārceļot uz vēlāku laiku attiecīgā taksācijas gada ietvaros.

Tāpat noteikts, ka par NĪN maksājuma kavējumu netiek aprēķināta nokavējuma nauda, ja maksājums ir veikts līdz taksācijas gada 31. decembrim. Ja taksācijas gadam aprēķinātais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums līdz taksācijas gada 31. decembrim nav veikts, nodokļa maksājumam, sākot ar nākamā taksācijas gada 1. janvāri, tiek aprēķināta nokavējuma nauda likumā noteiktajā apmērā.

"Līdz ar to, ja persona nomaksā nekustamā īpašuma nodokli tieši tikai gada laikā, bet neievēro šo ceturkšņa principu, tad personai netiek piemērotas soda naudas, netiek aprēķinātas un piemērota," skaidroja Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis ("Jaunā Vienotība").

Šādas izmaiņas pamatotas ar to, ka 2022. gads ir sācies ar vairākiem ekonomiskiem un finansiāliem satricinājumiem. Enerģētiskā krīze sinerģijā ar Covid-19 pandēmijas izraisīto ekonomisko krīzi esot radījusi būtisku apdraudējumu iedzīvotāju un uzņēmēju maksātspējai, līdz ar to meklēti atbalsta instrumenti nodokļu maksātājiem.

Turklāt pašvaldības saņemot daudz lūgumu pārcelt uz vēlāku laiku pirmo NĪN nomaksas termiņu, kas atbilstoši likumam ir 31. marts.

Minētās tiesības pašvaldība var īstenot, gan pieņemot lēmumu par visiem nodokļa maksātājiem, gan nosakot noteiktas nodokļa maksātāju kategorijas.

 Iepriekš šāds regulējums bija noteikts attiecībā uz 2020. un 2021. gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti