Dienas ziņas

Sāk pārskatīt darbaspēka nodokļus

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Pašvaldībām vairs nav pirmpirkuma tiesību

Vietvarām vairs nav īpašumu pirmpirkuma tiesību; pašvaldību ieskatā augs negodprātīgie darījumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tirgū esošie īpašumi pārdošanas gadījumā no šī gada sākuma vairs pašvaldībām nav jāpiedāvā jeb tām vairs netiek piedāvātas tā dēvētās pirmpirkuma tiesības. To paredz jaunais regulējums. Mērķis ir mazināt birokrātisko slogu, taču tas var veicināt negodprātīgu darījumu skaita  pieaugumu tirgū, uzskata pašvaldības. Tāpat pašvaldībām šādi var "paslīdēt" garām stratēģiski nozīmīgi īpašumi, kas būtu nepieciešami pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

Pērn no 13 000 iesniegumiem tikai trijos gadījumos pašvaldības izmantoja pirmpirkuma tiesības. Tieši tāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)  un Tieslietu ministrija (TM) nolēma neiekļaut jaunajā Pašvaldību likumā šo normu, pamatojoties ar nerentabilitāti uzturēt šādu pakalpojumu.

TM Tiesu sistēmas politikas departamenta direktore Kristīne Miļevska norādīja: "Zinot, ka tas ir laiks, resursi pašām fiziskām personām, tad šķita, ka tas ieguvums, tie trīs gadījumi, šķita tā nesamērīgi pret to 13 000 cilvēku skaitu, kuri vēršas, kuriem jāvēršas pašvaldībā, lai šos darījuma dokumentus iesniegtu."

Alternatīva, ko pašvaldības turpmāk varēs izmantot gadījumos, ja būs nepieciešams kāds tirgū nonācis īpašums pašvaldības vajadzībām, ir izmantot likumā noteiktās atsavināšanas tiesības. Taču Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) šķiet, ka jaunā kārtība tikai palielinās administratīvo slogu un finanšu ieguldījumus gadījumos, kad nudien būs nepieciešama kāda stratēģiski nozīmīga īpašuma iegāde.

LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča atzina: "Pēc būtības pašvaldībai tiek atņemtas tiesības jau savlaicīgi iegādāties kādu īpašumu, kas ir nepieciešams pašvaldības autonomo funkciju veikšanai."

Tikmēr Valmieras novada pašvaldībā norādīja, ka iepriekš reti izmantotas šīs pirmpirkuma tiesības.

Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmiera un Vidzemei") sacīja: "Man liekas – pusotra gada laikā divas reizes izmantots. Viens bija piekrītošs zemes gabals, kas bija pie pludmales, paplašināšanai, labiekārtošanai. Nu, arī par ļoti zemu cenu, tāpēc pašvaldība izmantoja. Otrs bija kaut kādam tūrisma ceļam, bet to darījumu ātri atsauca."

Saulkrastu pašvaldībā gadā izskata vidēji ap 200 iesniegumu atteikumiem no pirmpirkuma tiesībām. Pēdējo trīs gadu laikā vietvara vēlējās šīs tiesības izmantot divas reizes, lai iegādātos īpašumu katlu mājas izbūvei un parka izveidei, taču darījumi nenotika.

Saulkrastu novada domes Administratīvas nodaļas vadītāja Jūlija Millere stāstīja: "Pašvaldībai šobrīd uz šo ir ļoti duālas sajūtas, jo, no vienas puses, mums būtiski atvieglojas ikdienas darbs, jo tas birokrātiskais slogs bija gana apjomīgs šo jautājumu izskatīšanai. Bet, no otras puses, mēs esam zaudējuši zināmu iespēju iegūt īpašumus, kas būtu nepieciešami sabiedrības vajadzībām."

LPS uzskata, ka, atņemot šīs pirmpirkuma tiesības pašvaldībām, negodprātīgo darījumu skaits tirgū tikai pieaugs gadījumos, kad pārdevēji mēģina apzināti norādīt mazāku īpašuma pārdošanas cenu, lai izvairītos no valsts nodevu samaksas.

LPS pārstāve Kinča skaidroja: "Tajos gadījumos, kad pašvaldība pieteicās uz šiem īpašumiem, tad ātri vien šie darījumi tika atsaukti un attiecīgi jau tālāk virzīti atbilstoši tam, cik tas īpašums maksā."

Savukārt Valmieras novada mērs sacīja: "Ja pirmpirkuma tiesību nebūs, tad, lai apietu nodokļu maksāšanu, es domāju, ka tur diezgan trakas vērtības parādīsies, jo par šiem darījumiem tiks maksātas diezgan mazas summas, vienlaicīgi mazinās kadastrālās vērtības zemēm un tā tālāk."

Notāru ieskatā šis aspekts negodīgos pārdevējus tāpat neapturēs, kā jau tas bija līdz šim.

Zvērināta notāre Zane Ankrava atzīmēja: "Viņi tāpat norādīja zemākas cenas, vienkārši sadalīja darījumu divās daļās, no sākuma vienā dienā pārdod vai nu pusi, vai trīs ceturtās, vai deviņas desmitās daļas un pēc kaut kāda brīža pārdod atlikušo īpašuma daļu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti