Vietvarām būs pieejami granti katlumāju pārslēgšanai no gāzes uz atjaunojamo energoresursu kurināmo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašvaldībām šā gada aprīlī būs pieejams papildu atbalsts centralizētās siltumapgādes katlumāju pārslēgšanai no fosilā (piemēram, gāzes) uz atjaunojamo energoresursu (piemēram, šķeldas) kurināmo. Informēja Ekonomikas ministrija, no grozījumiem ES fondu atbalsta programma "Veicināt energoefektivitāti un vietējo AER izmantošanu centralizētajā siltumapgādē".

Atbalstam pašvaldībām kopumā būs pieejami 68,81 miljons eiro. Atbalstu centralizētās siltumapgādes sistēmas energoefektivitātes paaugstināšanai sniegs Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA). Projektu pieņemšanu plānots uzsākt šā gada aprīlī; par jaunās atlases kārtas izsludināšanu CFLA informēs atsevišķi.

Ekonomikas ministrija ir saņēmusi un apkopojusi informāciju no Latvijas Siltumuzņēmuma asociācijas par komersantiem nepieciešamo finansējuma apmēru energoefektivitātes paaugstināšanai un AER plašākai izmantošanai centralizētajā siltumapgādē. Pēc apkopotās informācijas secināms, ka 39 pašvaldību komersantiem jau ir augstas gatavības projekti, paredzot projektu realizācijas laiku līdz 2023.gada beigām.

Centralizētās siltumapgādes pārveides projektus gatavi realizēt komersanti Liepājā, Siguldā, Cēsīs, Valmierā, Jūrmalā, Rīgā un citās pilsētās.

Ņemot vērā pieaugošās energoresursu izmaksas, pašvaldības velta lielu uzmanību šo projektu īstenošanai, lai pēc iespējas ātrāk samazinātu siltumapgādes pakalpojuma izmaksas un ilgtermiņā samazinātu AER tehnoloģiju izmaksas.

Lai projektus varētu īstenot pēc iespējas īsākā laikā, netiek plānoti atbalsta programmas nosacījumi, kādi tie bija iepriekšējās atlases kārtās un kuri pašvaldībām ir labi zināmi.

Atbalsts būs pieejams kā grants 40% apmērā no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām.

Vienam finansējuma saņēmējam un tā saistītajām personām pieejamais maksimālais publiskā finansējuma apmērs programmas ietvaros būs 4 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti