Dienas ziņas

NATO un ZS karavīri viesojas Latvijas pilsētās

Dienas ziņas

NBA spēlētāji apciemo pacientus

PVD pārbauda no Ukrainas ievestās olas

Vietējie ražotāji bažīgi par olu ievešanu no Ukrainas; PVD pastiprina pārbaudes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas olu ražotāji maijā vērsās pie Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un citām iestādēm, aicinot veikt pārbaudes no Ukrainas ievestajām olām. Viņi uzskata, ka var sākties masveida saslimšana ar salmonelozi. PVD bažas noraida, savukārt ukraiņu uzņēmējs to uzskata par nomelnošanu un vērsies tiesībsargājošajās iestādēs.

Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītāja Anna Ērliha un PVD Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šice-Trēde
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītāja Anna Ērliha intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka aprīļa beigās un maija sākumā divās importa kravās no Ukrainas esot atklātas salmonellas. “Tā kā pārbaude šīm kravām tiek veikta izlases kārtībā (..), tad kur ir garantija, ka kādā no kravām, ko nepārbauda, šī salmonella nenonāk līdz patērētāju šķīvim?” pauda Ērliha.

Viņasprāt, Latvijā ražotas olas ir drošākas, tāpēc ka PVD regulāri kontrolē ražotājus un pastāv arī paškontroles sistēma pašiem ražotājiem.

Asociācijas vadītāja pastāstīja, ka no Ukrainas tiek importētas olas un tādi olu produkti kā olu šķidrās masas un pulveris. Šādus produktus izmanto konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.

Ērliha atzina, ka olas no Ukrainas ir krietni lētākas nekā Latvijā vai citā Eiropas Savienības valstī ražotās.

Ražotāju asociācijas vēlas, ka Ukrainā ražotās olas tiktu pārbaudītas katrā kravā, nevis tikai izlases kārtībā. Tam PVD būtu vajadzīgi papildu līdzekļi.

PVD Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šice-Trēde apliecināja, ka jau pašlaik visas olu kravas no Ukrainas tiek kontrolētas pastiprināti – veic dokumentu un marķējuma pārbaudi, kā arī laboratoriskās pārbaudes.

"Olas uz šo brīdi tieši no Ukrainas tiek kontrolētas pastiprinātā režīmā, un tās pārbaudes, kas ir veiktas, tur nav konstatēts, ka [olās] būtu salmonella vai kādas citas zāļu atliekvielas," stāstīja Šice-Trēde.

Tagad inspektori pēta ne vien katras kravas pavadošos dokumentus, bet no katras kravas ņem arī analīzes pārbaudēm.

Konkrētā situācija atspoguļo sistēmiskas problēmas, jo trešo valstu produktiem jābūt pievienotiem dokumentiem, kas apliecina augstos kvalitātes standartus. Taču, uz robežas izņemtos produktus nosūtot laboratorijām, kvalitātes standarti mēdz izrādīties neatbilstoši. Par to trauksmi ceļ Latvijas Olu ražotāju asociācijā, kur uzskata, ka, iespējams, veikalos varētu būt nopērkamas inficētas olas no tām kravām, kas ievestas pirms stingrajām pārbaudēm un kurām uzmanību nepievērsa.

"Ja PVD ir izņēmis divas kravas un ja šīs ir bijušas divas vienīgās kravas, kas ir bijušas pārbaudītas, tad principā rezultāts ir 100%. Jautājums, kas notiek ar olām un olu produktiem, kas netiek pārbaudīti?" norādīja Ērliha.

PVD asociācijas izteiktās bažas noliedz, uzsverot - nav pamata uzskatīt, ka olās ir salmonella.

Latvijas Televīzija mēģināja sazināties arī ar Ukrainas atbildīgo kontroles dienestu, taču atbildes nesaņēma.

Savukārt aģentūra LETA vēsta, ka Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Ovostar Europe", kas nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu Eiropas Savienībā un Tuvo Austrumu valstīs, vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar publiskajā telpā izskanējušo, uzņēmuma ieskatā, nepatieso informāciju par Ukrainā ražotās produkcijas zemāku kvalitāti un atklātiem aicinājumiem patērētājiem neiegādāties šīs valsts produkciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti