Dienas ziņas

Diena Saeimā

Dienas ziņas

Iecavā cīnās ar krauķiem

Viesu nami Liepājas pusē vērtē iespējamās PVN izmaiņas

Viesu nami Liepājas pusē iebilst pret PVN celšanu tūrismam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministrija piedāvā pievienotās vērtības nodokli naktsmītnes pakalpojumiem no pašlaik pazeminātās likmes 12% kāpināt līdz 21%, un Dienvidkurzemes viesu māju īpašnieki jau izteikušies, ka PVN esot jāpalielina tūrisma uzņēmumiem pilsētās, nevis laukos. Izmitināšanas pakalpojumu sniedzēji reģionos visvairāk cietīšot no gaidāmajām pārmaiņām.  

Tikmēr Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes apakšgrupa ceturtdien, 6.aprīlī, sāka plašākas diskusijas ar Ekonomikas ministriju un tūrisma nozares pārstāvjiem par plānu nodokļu reformā iekļaut pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmaiņas naktsmītnēm; lēmums vēl nav pieņemts.  

Gundars Vītols Rucavas novada Papes viesu namā ''Pūķarags'' darbojas jau gandrīz desmit gadu. Tā kā viņa atpūtas komplekss atrodas 30 kilometru attālumā no Lietuvas robežas, gandrīz 90% viesu ir no šīs kaimiņvalsts, tāpēc ļoti bieži nākas konkurēt arī ar lietuviešu viesu namiem.

Gundars atklāj, ka jau sen bijusi doma pacelt pakalpojumu cenas, lai saglabātu savu biznesu rentablu, tomēr viņš to nedrīkstot darīt, jo Lietuvā viesu izmitināšana esot daudz lētāka nekā Latvijā. Par to liecinot arī Lietuvas pievienotās vērtības nodokļa likme tūrismam – 7% apmērā. Palielinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes gadījumā ''Pūķaragam'', pēc Gundara domām, noteikti samazinātos tūristu plūsma.

“Ja nodokļu politiku maina, lai Latvijā attīstītos biznesa vide, nedrīkst kādu nozari pilnīgi sagraut,”uzsver Gundars Vītols.

Viņš arī norāda – zaudējumi jaunās idejas dēļ būtu arī pašvaldībām. Pirms desmit gadiem Rucavas novads no ''Pūķaraga'' nekustamo īpašumu nodokļa veidā saņēma 50 eiro, bet pērn tie bija gandrīz 700 eiro attīstītās infrastruktūras dēļ.

Savukārt Nīcas novada viesu nama ''Chill Inn'' īpašniece Smaida Rubeze telefonintervijā izsaka priekšlikumu diferencēt PVN viesu izmitināšanai – lauku rajonos atstāt 12% likmi, bet 21% likmi piemērot pilsētas viesnīcām. Iemesls – infrastruktūras, ceļu un kanalizācijas pakalpojumi, kas lauku reģionos ir jānodrošina pašiem uzņēmējiem.

“Tas viss nozīmē, ka esam daudz neizdevīgākā situācijā nekā pilsētas viesu nami,” saka Rubeze.

Nīcas novada viesu nama ''Laimes stari'' pārvaldnieks Andris Maisiņš norāda uz 2009. gada valdības kļūdām – arī tad tika palielināta tūrisma PVN likme līdz 21%. Tā rezultātā nozarē nodarbināto skaits saruka par 10 000 strādājošo, kā arī kopējais šo uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 33%.

“Labāk uzlikt nodokļus azartspēlēm, alkoholam, cigaretēm, - tam, kas bendē cilvēka veselību,” saka Maisiņš.

Finanšu ministrija jau izteikusies, ka iespējamās PVN pārmaiņas jāvērtē visas nodokļu reformas kontekstā, piebilstot, ka viesu nami un viesnīcas varēs tikai iegūt no, piemēram, 0% likmes ieviešanas reinvestētajai peļņai. Šobrīd ministrijā tiek aprēķināts, kādu nozīmi šī reforma atstās uz tūrisma jomu un rezultāti būs sagaidāmi vien aprīļa otrajā pusē.  

Jau ziņots, ka tūrisma nozare uzskata, ka Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi viesu izmitināšanas pakalpojumiem var būtiski iedragāt Latvijas tūrisma nozares konkurētspēju.  Ekonomikas ministrija jau aicināja "neriskēt ar nozari, kuras apgrozījums sasniedz gandrīz miljardus eiro”. Savukārt Finanšu ministrija norāda - vispirms būtu jāaprēķina, kā iecerētās izmaiņas nodokļu politikā ietekmēs nozari. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) lūgusi EM sagatavot rūpīgu nozares situācijas analīzi. Pēc viņas teiktā, reformas izstrādes laikā EM pret šādu kompensācijas pasākumu nav iebildusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti