Labrīt

Klātienes koncerti pēc ierobežojumu mīkstināšanas - ekskluzīvs, bet pieprasīts prieks

Labrīt

Juris Pūce: Saeima varētu atbalstīt 42 pašvaldību izveidošanu

Asociācija: Ministrijas atbalsta pasākumi viesmīlības biznesam nesasniegs vajadzīgo mērķi

Viesnīcu un restorānu asociācija: EM piedāvātā palīdzība nozarei nebūs risinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājums viesmīlības un izmitināšanas uzņēmumiem iziešanai no Covid-19 krīzes ir pareizs virziens, taču tas nebūs īsts risinājums darbavietu saglabāšanai un uzņēmumu darbības nodrošināšanai, intervijā Latvijas Radio pauda Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

EM trešdien, 20. maijā, prezentēja piedāvājumu nozarei, kas paredz grantus darbinieku algām 300 eiro apmērā, un bezprocentu nenodrošinātu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Santa Graikste sacīja, ka šo priekšlikumu “virziens ir pareizs”, bet diemžēl par tiem tik atzinīgi nevar izteikties, jo tas nebūs risinājums darba vietu saglabāšanai.

Graikste sacīja, ka 300 eiro granti nav nekāds risinājums, nozare piedāvāja ieviest subsidētas darbavietas, par kurām algu maksātu uzņēmēji, bet valsts segtu nodokļu daļu.

Turklāt atbalstu nozarei vajadzētu sniegt sešus mēnešus, nevis trīs mēnešus, kā to piedāvā Ekonomikas ministrija.

Graikste sacīja, ka nozare arī piedāvāja ieviest bezprocentu finanšu palīdzību apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai, taču uzņēmumi var nesaņemt šo palīdzību, ja nemainīsies valdības noteiktie un “Altum” iekšējie kritēriji palīdzības piešķiršanai.    

Graikste skaidroja, ka palīdzību var nesaņemt uzņēmumi, kas sāka darbību pagājušā gada otrajā pusē, jo tiem nebūs tik straujš apgrozījuma kritums. Turklāt “Altum” kritērijus par saistībām pret paša kapitālu daudziem uzņēmumiem ir grūti izpildīt, jo naktsmītņu un ēdināšanas nozarē ir nepieciešamas lielas investīcijas darbības uzsākšanai un ilgs laiks to atmaksāšanai, pauda asociācijas vadītāja.

Viņa arī apgalvoja, ka visu dokumentu sagatavošana “Altum” palīdzības saņemšanai prasa pat četras nedēļas, un faktiski pašreiz palīdzība nav pieejama.  Nozare vēlētos vienkāršotu procedūru šo bezprocentu aizdevumu saņemšanai.  

KONTEKSTS:

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikts daudz aizliegumu, tostarp attiecībā uz pasažieru pārvadājumiem.  Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi.

Ēdināšanas un izmitināšanas sektoros zaudējumi kopš marta vidus sasniedz vismaz 77 miljonus  un vislielākās problēmas šobrīd rada apgrozāmo līdzekļu trūkums.  Abos sektoros tiešā veidā ir cietuši aptuveni 4 000 mazo un vidējo uzņēmumu, radot katastrofālu situāciju darbaspēka jomā – ietekmēti ir apmēram 40 000 darbinieku.

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā atbalsta mehānismus izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, kuriem līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī praktiski bija apstājusies darbība, rosinot ieviest grantus uzņēmumu darbības saglabāšana un bezprocentu aizdevumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti