Eiro fokusā

Kam uzņēmējiem jābūt gataviem bezvienošanās breksita gadījumā

Eiro fokusā

Granti 15000 eiro apmērā piešķirti pirmajā kontaktpunkts „EIT Food" konkursā

Audzis Latvijā tūrisma mītnēs uzņemto cilvēku skaits

Viesnīcu nozari satrauc daudzie nezināmas kvalitātes apartamenti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas viesnīcu nozarei lielas galvassāpes rada daudzie nezināmas kvalitātes apartamenti, kas tiek piedāvāti tūristiem, atzina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste, norādot, ka kopā ar valsts un pašvaldību iestādēm sākts darbs, lai šajā sektorā ievestu kārtību. Tāpat nozare turpina sarunas par samazināto pievienotās vērtības nodokli (PVN) sabiedriskajā ēdināšanā.

Uzsver Krievijas tūristu pieaugumu

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka šī gada otrajā ceturksnī Latvijas tūrisma mītnēs uzņemti 781 100 ārvalstu un vietējo tūristi, kas ir par 1,1% vairāk nekā attiecīgā laika posmā pērn. Tradicionāli visvairāk tūristi ieradušies no Vācijas, Krievijas, Lietuvas un Igaunijas.

CSP Transporta un tūrisma statistikas daļas vadītāja Edīte Miezīte stāstīja, ka šī gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, samazinājies tūristu skaits no tā dēvētajiem tālajiem tirgiem – ASV, Japānas un Ķīnas, bet par 17,2% palielinājies tūristu skaits no Spānijas.

"Spāņi vairāk apmeklējuši Rīgu, un apmetušies jaunās viesnīcas, kas ir tikko atvērušās. Bet es uzsvērtu vairāk Krievijas tūristu pieaugumu, kas pieaudzis par 12,1%, viņu īpatsvars ir ļoti liels.

Tāpat Polijas tūristu skaits pieaudzis par 9,7%, Dānijas – par 9,5%. (..) Mūs priecē, ka palielinājies arī nakšu skaits, ko viesi pavada Latvijā. Ja cilvēki apkalpoti par 1,1% vairāk, tad pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 3%, kas ir ļoti svarīgi, jo mēs gribam, lai ārvalstu tūristi ilgāk uzturas Latvijā," teica CSP pārstāve, norādot, ka vidēji tūrists Latvijā uzturas 1,9 naktis. "Vēl mums ļoti svarīgs rādītājs ir tūrisma noslogojums. 2018. gadā Rīgā vidējais noslogojums bija 65%, Latvijā 50%.  Tā kā noslogojums aug, un tas ir pozitīvi."

Satrauc nezināmas kvalitātes apartamenti

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore stāstīja, ka arī šogad Rīgā atvērtas vairākas jaunas viesnīcas, tāpēc jādomā, kā Latvijas galvaspilsētai piesaistīt vairāk tūristu.

"Protams, īpaši jāstrādā uz tiem galamērķiem, kur mums ir tiešie reisi un kas var atlidot apmēram trīs stundu laikā. Tā ir Spānija, Francija, Itālija, ar kuriem mums ir tiešie galamērķi. Redzam, ka divu gadu dalība lielākajā tūrisma izstādē arābu valstīs ir devusi rezultātu, mēs arī šos tūristus vairāk redzam savā statistikā," teica Graikste

Jautāta, vai vasarā izdodas piepildīt daudzās viesnīcas Rīgā, asociācijas izpilddirektore sacīja: "Ja tās būtu tikai viesnīcas, tā problēma varbūt nemaz nebūtu. Bet visai nozarei kopumā vairāk galvassāpes rada daudzie nezināmas kvalitātes apartamenti.

Mēs kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu, Rīgas domi un Ekonomikas ministriju esam sākuši ceļu uz šī sektora sakārtošanu."

70% tūristu Latvijā ierodas no ārvalstīm, 30% ir vietējie. CSP Transporta un tūrisma statistikas daļas vadītāja Miezīte stāstīja, ka vispopulārākais tūristu galamērķis Latvijā ir Rīga.

"Ārvalstu viesi uzņemti Rīgā 75%, nākamā vieta ir Jūrmalas pilsēta, seko Liepāja, Sigulda, Daugavpils, Ventspils. (..) Liepāja ir sākusi augt pēdējos gados, jo notiek pasākumi un pašvaldība rūpējas, lai viesi brauktu un tur paliktu. Ietekmē arī koncertzāle. Jūnijā bija arī ļoti labs laiks. Tomēr laika apstākļi ietekmē, vai tūristi izbrauc ārpus Rīgas," norādīja CSP pārstāve.

Pozitīvā lieta – jauns konferenču centrs

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Graikste stāstīja, ka turpinās sarunas ar valdību par samazināto PVN likmes ieviešanu sabiedriskajā ēdināšanā. No nākamā gada Rīgā plānots ieviest tūrisma nodevu – vienu eiro par katru pavadīto dienu. Arī tūrisma nozare izjūt darbaspēka trūkumu.

"Valdībai būtu jārespektē nozares lūgums grozīt Ministru kabineta noteikumus, lai ārvalstu studenti varētu legāli strādāt 40 stundas nedēļā, nevis 20.  Otrs virziens – lai varētu vairāk motivēt tos speciālistus, kas ārvalstīs strādā viesnīcās un restorānos, atgriezties un strādāt šeit Latvijā.

Pozitīva lieta nozarē ir – jaunā gada sākumā atvērsies kongresu un konferenču centrs Krasta ielā Rīgā. Tur varēs uzņemt 3 500 cilvēku. Tas nesezonas laikā palīdzēs aizpildīt naktsmītnes," sacīja Graikste.

CSP statistikā parādās ziņas par to, cik naktis viesnīcās pavada tūristi. Bet viesi Latvijā atbrauc arī ar prāmjiem, daudzi arī apmetas pie radiem un draugiem vai apartamentos. Precīzāki dati par tūristu skaitu šajā sezonā būs zināmi tad, kad CSP apkopos ziņas par visiem ārvalstu viesiem, kas šķērso Latvijas robežu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti