Viesnīcu nolīgšanai Covid-19 pacientiem nepieciešami 700 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aptuveni 30 viesnīcas Rīgā un reģionos atsaukušās Ekonomikas ministrijas piedāvājumam izmitināt Covid-19 pacientus, kam ir viegli simptomi un kas savās mājās varētu riskēt infekciju nodot ģimenei. Šim pakalpojumam nepieciešami 742 tūkstoši eiro. Finanšu ministra vadītā darba grupa šodien tam devusi «zaļo gaismu», un pirmos nakšņotājus viesnīcas varētu uzņemt ap Ziemassvētkiem.

ĪSUMĀ: 

  • Jelgava vienojas ar viesnīcu “Zemgale” – tā uzņems bērnus, ja vecāki slimnīcā.
  • EM apzinās viesnīcas, kas gatavas uzņemt Covid-19 slimniekus un kontaktpersonas.
  • VM: tāds pakalpojums varētu būt vajadzīgs 1100 cilvēkiem.
  • Tam no valsts vajadzīgi 700 000 eiro jeb 42 eiro par dienu.
  • Šobrīd gatavību palīdzēt pauda aptuveni 30 naktsmītnes.

Viesnīcu nolīgšanai Covid-19 pacientiem nepieciešami 700 000 eiro
00:00 / 03:29
Lejuplādēt

Saprotot, ka ierastais bizness pēc būtības ir apstājies, daļa viesnīcu jau pavasarī piedāvāja savus numuriņus gan tiem, kam pēc atgriešanās no ārzemēs divas nedēļas jāpavada pašizolācijā, gan Covid-19 slimniekiem. Tāda bija arī viesnīca “Zemgale” Jelgavā, kam šī pakalpojuma nodrošināšanai pašvaldība paredzēja līdz 12 000 eiro budžeta naudas.

Rudenī dome viesnīcu nolīgusi citam pakalpojumam – bērnu pieskatīšanai, ja vecāki Covid-19 dēļ nonākuši slimnīcā un ja nav, kam bērnus pieskatīt. Viesnīcas vadītājs Aivars Zeltiņš atzina, ka šobrīd gan šādas situācijas nav izveidojušas. 

Jelgavas pašvaldība par sadarbību ar privāto viesnīcu un tieši tās izvēles principiem runā negribīgi – līgums noslēgts ar tieši to, jo līdzīgs bijis jau pavasarī. Pašvaldība viesnīcai katru dienu maksā 400 eiro neatkarīgi no tā, vai ir nakšņotāji, bet, kad būs izmitināmie, papildu tēriņus radīs ēdināšana un konferenču zāles noma, Latvijas Radio paskaidroja domē.

Savukārt ar skaidrākiem principiem ziemošanā viesnīcniekus plāno atbalstīt Ekonomikas ministrija. Tā cenu aptaujā noskaidrojusi naktsmītnes, kas gatavas ar valsts atbalstu izmitināt Covid-19 pacientus ar vieglākiem simptomiem.

Ministrs Jānis Vitenbergs no ''KPV LV” atzina, ka par to ir liela interese, komersanti gatavi nākt palīgā veselības aprūpes sistēmai, turklāt ir ne tikai saslimušie ar viegliem simptomiem, bet arī kontaktpersonas, kuri vēlas pasargāt ģimenes un tuviniekus no inficēšanās, un viņi varēs dzīvot viesnīcās, tas palīdzēs ierobežot vīrusu un reizē sildīt ekonomiku.

Veselības ministrija apliecinājusi, ka tāds pakalpojums varētu būt vajadzīgs 1100 cilvēkiem, katru izmitinot vidēji 15 dienas. Tam no valsts vajadzīgi 700 000 eiro jeb 42 eiro par dienu.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste stāstīja, ka nozare jau iepriekš valstij piedāvājusi šādu pakalpojumu un tagad rastas dzirdīgas ausis.

Šobrīd gatavību palīdzēt pauda aptuveni 30 naktsmītnes, dažāda lieluma un tipa, un ir jārēķinās ne tikai ar standarta izmaksām, bet arī ar papildu izmaksām par dezinfekciju un uzkopšanu pēc šiem klientiem, norādīja Graikste.  

Viesnīcu nozare Covid-19 raisītās pandēmijas un ierobežojumu dēļ cietusi īpaši, un lielā daļā naktsmītņu apgrozījums krities pat par 90%. 

KONTEKSTS:

Līdz ar  strauju Covid-19 izplatību Latvijā tiek prognozēts Covid-19 stacionēto pacientu skaita pieaugums.

Tāpēc nolemts laiku visās slimnīcās ierobežot plānveida pakalpojumus stacionārā un dienas stacionārā.

Tāpat rudenī valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā ir stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt. Un valdība decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

Ierobežojumi ir tikpat stingri kā pavasarī – jāievēro “2+2” princips. Tas nozīmē, ka tikties drīkst tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot divu metru distanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti