Dienas ziņas

Rēzeknes novadā īsteno krīzes centra pilotprojektu

Dienas ziņas

Spēkojas visā Latvijā

Ar zemākiem nodokļiem pret aplokšņu algām

Viesmīlības nozarei no nākamā gada varētu piemērot 12% PVN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No nākamā gada viesmīlības nozarei varētu piemērot samazinātu – 12 procentu pievienotās vērtības nodokli (PVN) esošā 21 procenta vietā. Šādi iecerēts mazināt ievērojamo ēnu ekonomikas īpatsvaru viesnīcu un ēdināšanas uzņēmumu vidū. Finanšu ministrija cer, ka nodokļa samazināšanai uz budžetu būs pat pozitīva ietekme, un uzņēmēji sola ziņot par negodprātīgajiem biedriem. 
 
Ēnu ekonomikas īpatsvars viesmīlības nozarē ir 20-30 procenti. Finanšu ministrijas un viesnīcu un restorānu uzņēmumu asociāciju parakstītā vienošanās paredz pelēko zonu samazināt, no nākamā gada nozarei piemērojot pazeminātu – 12 procentu PVN likmi.

"Šo naudas masu mēs pārceļam sociālā nodokļa nomaksai, iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksai un algu legalizācijai," teica Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

PVN likmes pazemināšana budžeta ieņēmumus varētu mazināt par aptuveni 40 miljoniem eiro. Finanšu ministrija gan cer, ka faktiskā šī lēmuma ietekme varētu būt pat pozitīva.

"Tā ir tā, kas jāspēj kompensēt gan ar legālāku darba laika uzskaiti, gan ar lielākām algām," komentēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Kā piemērs tiek minēts PVN samazinājums no 21 uz pieciem procentiem Latvijā raksturīgajiem augļiem un ogām. Plānotā sešu miljonu eiro roba vietā šis solis budžetā ienesis papildu 12 miljonus eiro. Šajā gadījumā to, vai tiešām visi uzņēmēji ietaupītos līdzekļus izmantos, lai legalizētu darbinieku algas un darbalaiku, uzraudzīšot nozare pati.

"Mēs no nozares iekšienes, mēs zinām, kuri ir pavisam melni spēlētāji," norādīja Jenzis. Pagaidām viņš neejot uz Valsts ieņēmumu dienestu, bet pēc samazinātās likmes ieviešanas plāno to darīt. "Lai viņi mūs gaida, mēs iesim, mēs teiksim, draugi mīļie, jums ir samazinātais PVN, tagad samaksājiet algas," uzsvēra Jenzis.

Ministre norādīja, ka "vienmēr var ieslēgt atpakaļgaitu, ja redz, ka tas rezultāts nav sagaidītais".

Tagad vienošanās jāparaksta arī nozares iekšienē. Lielākās diskusijas solās būt par minimālās algas noteikšanu visās amata grupās.

Vai Finanšu ministrija samazināto nodokļu likmi ņems vērā jau nākamā gada budžeta veidošanas procesā, atkarīgs no tā, vai nozare iekšienē vēlākais līdz novembra vidum spēs parakstīt ģenerālvienošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti