Rīta intervija

Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks par prezidenta vēlēšanu

Rīta intervija

Ilmārs Latkovskis: Nākamajā Saeimā varētu iekļūt septiņas vai astoņas partijas

LVRA izpilddirektore Santa Graikste par Nodomu protokolu starp FM un viesmīlības nozari

Viesmīlības joma sola iziet no ēnu ekonomikas apmaiņā pret samazināto PVN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas viesmīlības nozare apmaiņā pret samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešanu nozarē sola sakārtot savu jomu  – iznākt no ēnu ekonomikas un maksāt visus nodokļus, palielinot darbību baltajā sektorā, intervijā Latvijas Radio stāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāve Santa Graikste. 

Šādu apņemšanos paredz viesmīlības nozares pārstāvju vienošanās, ko piektdien, 21.septembrī, parakstīs Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis un Latvijas Viesnīcu, restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis un Finanšu ministrija (FM).

Graikste klāstīja, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem ēnu ekonomikas apmērs nozarē ir 24%, taču saskaņā ar asociācijas aplēsēm tie varētu būt 20-30%. Nozarē strādājošie  būtu gatavi algas maksāt legāli, ja ēdināšanas pakalpojumiem viesmīlības nozarē ieviestu samazinātu PVN likmi. Pagaidām nav zināms, vai tā būs 5% vai 12%. 

Pēc samazinātās PVN likmes ieviešanas viesmīlības jomā strādājošo apgrozījums varētu pieaugt par 10%, pieaugtu nodokļu ieņēmumi valsts budžetā un arī strādājošo īpatsvars nozarē, lēsa Graikste.

Vienošanās ar FM būs spēkā no tās parakstīšanas brīža, taču pašā nozarē vēl tiks parakstīta ģenerālvienošanās. Tā vēl ir procesā, un tajā tiks iekļauti nosacījumi par vidējās darbalgas likmi, virsstundām un apmaksu svētku dienās. "Ļoti ceram, ka tas būs no 1.janvāra," piebilda asociācijas pārstāve.

Pašlaik PVN pamatlikme Latvijā ir 21%, taču Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem no šā gada sākuma ieviesta samazinātā PVN likme - 5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti